Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Viktor Kožený slaví šedesátiny: Před chládkem se schovává v Karibiku

Autor: ČTK, VaB - 
28. června 2023
17:12

Podnikatel Viktor Kožený ztělesňuje pro řadu lidí odvrácenou tvář privatizace státního majetku z počátku 90. let. Za miliardové podvody na akcionářích Harvardského průmyslového holdingu byl Kožený v Česku odsouzen k desetiletému trestu. Před nástupem do vězení však kontroverzního finančníka ochránil pobyt na Bahamách, kde dlouhodobě žije. V karibském exilu Kožený 28. června oslavil své šedesátiny.

Cesta Viktora Koženého k rozsáhlému majetku a následně i ke střetu s paragrafy začala po jeho návratu z emigrace v roce 1990. Ambiciózní mladík se západním ekonomickým vzděláním získal místo poradce na federálním ministerstvu financí, kde se v té době připravoval plán na kuponovou privatizaci státního majetku.

Zájem veřejnosti o kupónové knížky byl zpočátku vlažný. Pak ale vstoupily do hry Koženým založené Harvardské investiční fondy. Ty zorganizovaly na svou dobu mohutnou reklamní kampaň a se slibem vyplacení desetinásobku vložené investice nastartovaly zájem lidí o účast na privatizaci.

V první vlně kuponové privatizace získaly Koženého fondy body od téměř desetiny účastníků a podobně úspěšné byly i ve druhé vlně. Kožený díky tomu získal moc nad velkou částí české ekonomiky a nabyl nemalé osobní jmění.

V roce 1992 poškodila reputaci Viktora Koženého takzvaná kauza Wallis. Její podstatou bylo podezření, že důstojník kontrarozvědky Václav Wallis prodal Koženému tajné informace. Wallis byl po mnoha letech obvinění zproštěn. Naproti tomu Kožený počátkem roku 1994 raději odešel do zahraničí a o několik měsíců později získal irské občanství.

Místo vězení útěk

Spojením šesti Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice vznikl v roce 1996 Harvardský průmyslový holding, který měl asi 240 000 podílníků a zanedlouho skončil v likvidaci. Za tajné vyvádění lukrativního majetku z holdingu byl Kožený spolu se svým blízkým spolupracovníkem Borisem Vostrým v červenci 2010 odsouzen k desetiletému trestu, který byl potvrzen i v odvolacím řízení (Vostrému v něm byl trest o rok zkrácen). Kožený má také podle verdiktu soudu zaplatit škodu zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky. Ani Vostrý, ani Kožený nebyli při vynášení rozsudku přítomní a jsou stíháni jako uprchlí. Prvně jmenovaný žije dlouhodobě ve středoamerickém Belize, zatímco druhý pobývá na Bahamách. Tresty definitivně potvrdil v březnu 2014 Nejvyšší soud.

Rozhazoval miliony jak na běžícím páse

Život v exilu si Kožený přinejmenším zpočátku užíval plnými doušky. V Londýně si za 12,5 milionu liber pořídil dům, který předtím patřil muzikálovému skladateli Andrewu Lloydovi Webberovi, podobně drahou rezidenci koupil také v americkém horském středisku Aspen.

Životem na vysoké noze Kožený svého času poutal pozornost českého i světového tisku. Mezi jeho nejslavnější výstřelky patřila večeře se dvěma obchodními partnery ve vyhlášené londýnské restauraci Le Gavroche, která vyšla na 13 000 liber (dle dobového kurzu zhruba tři čtvrtě milionu korun). Při jiné příležitosti zase bojoval s chřipkou tím, že si v jisté ženevské restauraci nechal svařit archivní víno Châteauneuf-du-Pape.

Zájem Spojených států

Přesídlením do Karibiku se Kožený dostal mimo dosah české justice. Už koncem 90. let však získal mnohem mocnějšího protivníka; o jeho podnikání se totiž začaly zajímat americké úřady. Piráta z Prahy, jak se Koženému někdy přezdívá, podezřívají Spojené státy z korupce při pokusu o privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu. Počátkem října 2005 byl Kožený na základě amerického zatykače na Bahamách zadržen, čímž pro něj začal několikaletý boj proti vydání do USA.

Viktor Kožený se narodil 28. června 1963 v Praze, studoval na gymnáziu a v roce 1979 spolu s rodiči emigroval do Německa. V letech 1983 až 1989 žil v USA, kde absolvoval bakalářské studium komerčního práva a obchodu na Harvard Extension School. Nedlouho pracoval u londýnské finanční firmy Robert Fleming a po listopadu 1989 se vrátil do Československa.

V roce 2004 se Kožený pokoušel kandidovat do Evropského parlamentu. Za tímto účelem si založil vlastní stranu nazvanou Viktor Kožený – Občanská federální demokracie. Cizinecká policie ale zamítla jeho žádost o dlouhodobý pobyt v Česku, který byl podmínkou kandidatury. Strana, za kterou kandidoval i známý hledač pokladů Helmut Gänsel, pak ve volbách zcela propadla. Podle informací médií je rozvedený a má pět dcer.

Video  Jejich táta obral Čechy o miliardy: Dcery Koženého žijí v luxusu!  - Tereza Kühnelová
Video se připravuje ...

sekebo ( 29. června 2023 05:05 )

Ta kreatura není nic jiného, než slizký gigazloděj, který využil Klausovy Tunelové privatizace. Od pohledu odporný.

turista.z. ( 28. června 2023 21:51 )

Każdou ukradenou korunu bude muset vratit. Netvrdim, ze dnes."Jednou"..
Utekl sice pred svëtskym soudem a spravedlnosti, ale neuteće pred Spravedlnosti Bożi.

trintin ( 28. června 2023 21:27 )

...se schovává v Karibiku?? Svého času se v televizi dal slyšet Klaus Já I., "jen více, jen více takových Kožených kdybychom u nás měli".

Lapazul ( 28. června 2023 19:41 )

Od roku 1990 jsme židocigánskej bordel protektorát.

dostojevskij ( 28. června 2023 19:16 )

Co žije, že nesedí a nemaká!!!Jeho ochránce pan Klaus by měl sedět s ním!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání