Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zubr z Milovic uhynul ve vyschlé tůni: Zachránit ho mohla napajedla, k těm chybí povolení

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: VaB - 
11. května 2023
15:20

V milovické rezervaci uhynulo asi dvouleté mládě zubra. Samička uvízla v bahně vysychající tůně a kvůli enormnímu stresu zemřela. Ochranáři z České krajiny to přisuzují absenci napajedel pro velké kopytníky. Na souhlas s jejím vybudováním čekají už dva a půl roku.

O smrti mláděte zubra v milovické rezervaci informovali ochranáři společnosti Česká krajina. Podle nich dvouletá samice zapadla v bahně vysychající tůňky, ze které se pravděpodobně chtěla napít. Zvíře podle fotografie leželo na boku částečně zapadlé v zemi. Uhynulo v důsledku stresu.

Samička měla odjet tento týden do nově vytvářené rezervace na jihu Čech. „Nejhorší samozřejmě je, že uhynula naprosto zbytečně kvůli nepochopitelné lidské lhostejnosti. Na souhlas s vytvořením napajedel, který v jiných lokalitách dostáváme na počkání nebo během několika dní, v milovické rezervaci marně čekáme již dva a půl roku,“ popsal šéf organizace Dalibor Dostál.

Podle něj se nejedná o nijak složité stavební povolení, nýbrž vodoprávní řízení. Dostál dodal, že hodnota dospělého zubra dosahuje téměř půl milionu korun. „Ochranářská hodnota uhynulé samice je však jen těžko vyčíslitelná,“ poznamenal.

Podle organizace jsou zvířata bez stabilního přístupu k vodě zbytečně vystavována riziku. K vybudování napajedel dobrovolníkům schází už jen razítko úředníka. Vše ostatní, včetně financí od nadace a veřejnosti, mají vybrané. „Pokud mají zvířata nerušený přístup k vodě v napajedle, nevyhledávají riskantnější zdroje v rozbahněných tůních v době, kdy vysychají,“ podotkl Dostál.

Video  Zubřice Prťka odcestuje z pražské zoo až na Kavkaz.  - Zoo Praha
Video se připravuje ...

 

 

newdawn ( 11. května 2023 21:43 )

A vodoprávní úřad za průtahy nikdo nepotrestá ??

janamala ( 11. května 2023 21:19 )

*** lidský. Zrůdy. To je takovej problém takovým zvířatům dát GPS a sledovat je? nemuselo se to stát. *** hnusný. Lidí je jak sraček a jen a jen díky tomu umírá víc bezbranných zvířat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání