Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neprávem odsouzený a vězněný Nečesaný: Soud mu přiznal vysoké odškodné!

Autor: ČTK - 
28. dubna 2023
15:33

Městský soud v Praze přiznal Lukáši Nečesanému náhradu újmy 1,57 milionu korun a úroky z prodlení za nezákonné stíhání a za dva roky ve vězení. Informaci z justiční databáze, na kterou upozornila Česká televize, upřesnil mluvčí soudu Adam Wenig. 

Nečesaný čelil šest let stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, za mřížemi strávil dva roky. Justice ho ale nakonec po zásahu Nejvyššího soudu osvobodila pro nedostatek důkazů a případ zůstal neobjasněný. Páteční rozhodnutí soudu je pravomocné, informovala Česká televize.

Odškodnění ve výši 1,7 milionu korun mu loni v říjnu přiznal Obvodní soud pro Prahu 2. Ministerstvo spravedlnosti i Nečesaný se proti rozsudku odvolali, nárokem na peníze za trestní stíhání se tak zabýval ještě pražský městský soud, který přiznanou částku snížil. Nečesaný se po státu domáhal 18,8 milionu korun. Proti rozhodnutí může podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Ministerstvo spravedlnosti muži už v minulosti vyplatilo 1,2 milionu.

Proti rozhodnutí může podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Ministerstvo spravedlnosti muži už v minulosti vyplatilo 1,2 milionu. Soudkyně tehdy upozornila, že v době zahájení stíhání byl Nečesaný velmi mladým a netrestaným středoškolským studentem, kterému vzetí do vazby zabránilo maturovat v řádném termínu.

Poukázala i na to, že konečný osvobozující výrok trestního soudu nepřinesl „kýžené očištění žalobce“ – předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička tehdy prohlásil, že osvobození nepokládá za správné, že ale nemá jinou procesní možnost.

Ministerstvo spravedlnosti i Nečesaný se proti říjnovému rozsudku obvodního soudu odvolali. Nečesaný se po státu domáhal 18,8 milionu korun. Proti nynějšímu rozhodnutí může podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Ministerstvo spravedlnosti muži už v minulosti vyplatilo 1,2 milionu korun.

Útok na kadeřnici se stal v únoru roku 2013. Pachatel udeřil ženu do hlavy polenem a vzal jí přes 10 000 korun. Obžaloba z činu vinila Nečesaného, který žil v Hořicích u prarodičů. Napadená žena ho nejprve jako agresora nepoznala, později jej označila za útočníka.

Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti. Královéhradecký krajský soud mladíka opakovaně poslal za mříže, po zásahu Nejvyššího soudu a změně trestního senátu jej dvakrát zprostil viny. Pražský vrchní soud osvobozující rozhodnutí vždy zrušil a žádal nové projednání. Zprošťující rozsudek potvrdil až v březnu 2019.

Nečesaného prarodiče, rodiče, manželka a bratr rovněž chtěli po ministerstvu odškodné, nároky vyčíslili na celkem 25 milionů. Poté, co jim úřad nevyhověl, podali žaloby, které ale později stáhli. Nečesaného rodiče sami čelili jinému trestnímu stíhání – bývalý ředitel liberecké krajské nemocnice Luděk Nečesaný a jeho manželka Šárka byli obžalovaní v korupční kauze. I je ale soudy osvobodily, Nečesaný starší dával obvinění do souvislosti se svým bojem za očištění syna.

Video  Nečesaný byl zproštěn obžaloby: Slavit nebudeme, řekl.  - David Malík, Lucie Šulcová
Video se připravuje ...

 

lollo ( 30. dubna 2023 10:35 )

turista.z. ( 28. dubna 2023 22:16 )

alusinek ( 28. dubna 2023 19:42 )

Jen on ví,jak to všechno bylo.Škoda že se to pořádně nevyšetřilo.Tatík mu určitě hodně pomohl,nedělají oba dobrý dojem

sekebo ( 28. dubna 2023 18:30 )

Taky mi 7. smysl napovídá, že takovým ... se raději velkým obloukem vyhýbat.

lollo ( 28. dubna 2023 17:47 )

Proč já tomuto frackovi nic nevěřím?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání