Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plameny poničily historické centrum Banské Štiavnice: Lidé poslali na pomoc statisíce

Autor: pma, ČTK - 
19. března 2023
05:00

V historickém centru Banské Štiavnice na středním Slovensku vypukl v sobotu odpoledne mohutný požár. Plameny se rozhořely na střeše turistické atrakce Banka lásky a následně se rozšířily i na okolní historické budovy. Zasažené domy na náměstí Svaté Trojice patří do světového dědictví UNESCO. Během soboty byla vytvořena i veřejná sbírka, ve které mohou lidé přispět na následnou opravu poničených budov.

Oheň se zřejmě rozhořel v budově muzea Banka lásky. V objektu, ve kterém žila v minulosti milenka slavného básníka Andreje Sládkoviče, si mohli zájemci nechat uchovávat ve schránkách vlastní vzpomínky na lásku. Podle policejní mluvčí Júlie Zeleňákové v této budově nejprve byly plameny viditelné na střeše. Ta se ale následně propadla do podkroví.

Oheň poškodil také budovu známou jako Berggericht, kde se nachází mineralogická expozice. Poničeny jsou podle slovenského ministerstva pro životní prostředí rovněž budovy Slovenského báňského muzea, které jeho zaměstnanci během soboty částečně evakuovali.

Požár v historickém centru Banské Štiavnice (18.3.2023) Požár v historickém centru Banské Štiavnice (18.3.2023) | Plus Jeden deň

S vynášením obrazů pomáhali také dobrovolníci a obyvatelé města. Ti zformovali lidský řetěz, aby památky dostali do bezpečí. Slovenská ministryně kultury Natálie Milanová sobotní požár přirovnala k apokalypse. „Obnova potrvá delší čas, ale věřím, že tak, jak dnes (v sobotu, pozn. redakce) zabrali hasiči a vojáci, zaberou i naši památkáři a všichni, kteří se budou podílet na renovaci,“ vyjádřila se politička.

Vlna solidarity napříč celým Slovenskem

Neštěstí, které Banskou Štiavnici postihlo, vzbudilo velkou vlnu solidarity a pomoci. Ještě během soboty se na crowdfundingové platformě Donio objevila sbírka na postižené město. „Darujme a společně pomozme Banské Štiavnici zmírnit dopady sobotního požáru,“ vyjádřila se k neštěstí Zuzana Suchová, správkyně Donio.

Lidem není osud světového unikátu lhostejný a začali ihned hojně přispívat. „Posílám peníze na pomoc městu, které je tak blízko mému srdci,“ komentovala incident přispěvatelka Andrea. „Toto místo potřebovalo pomoc už před požárem, ach,“ vyjádřila se další podporovatelka.

Shořely střechy i celá poschodí

Na místě v průběhu dne zasahovalo přes osm desítek profesionálních i dobrovolných hasičů a povoláni byli i vojáci. V sobotu v podvečer se hasičům podařilo plameny dostat pod kontrolu. Všem na sociálních sítích poděkovala i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Velký dík patří profesionálním a dobrovolným hasičům, vojákům a všem ochotným lidem, kteří se snaží dostat oheň pod kontrolu,“ uvedla slovenská hlava státu.

Přesná příčina požáru zatím není podle policie známa. Zřejmě se jednalo o zkrat na elektrickém vedení. Slovenští politici a odborníci se shodují, že škody na tak starých historických objektech jsou nepředstavitelné. „Mnohé střechy shořely, v některých (budovách) i celá poschodí,“ prohlásil v sobotu večer slovenský předseda vlády Eduard Heger.

Klenot slovenského kulturního dědictví

Požár šokoval i ty, kteří mají k budovám nejblíže. „Je to velká škoda. Takové muzeum je na Slovensku opravdový unikát,“ vyjádřil se pro slovenskou televizi Joj jeden ze zaměstnanců muzea. „Tragédie je to. Nemám slov,“ komentoval požár majitel jednoho ze zasažených historických objektů.

Podle premiéra se jedná o klenot slovenského kulturního dědictví a vláda udělá vše pro to, aby budovy byly brzy opět v původním stavu.

Video  7 komplikovaných zásahů našich hasičů v roce 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

 

EconEcon ( 19. března 2023 10:16 )

Je to velké neštěstí - historie dostává na frak. Ale to už asi patří ke koloritu tohoto systému. Péče o památky? To vydrží - to je dobré, možná za 5 let s tím něco uděláme. Hlavně, že dáváme Emeričanům a kolik procent z HDP na zbrojení....??? To ostatní počká. Bohužel - bratři Slováci - nepočkalo.

kajenka52 ( 19. března 2023 08:51 )

Vladimir Putin navštívil Mariupol. Do mesta priletel vrtuľníkom, potom sa presunul autom a sám šoféroval. Na ceste prezident Ruska urobil niekoľko zastávok. V Mariuopole sa buduje , divadlo ktoré zničili Ukrajinci je znovu obnovené. Podnikatelia dostanú bezúročné pôžičky .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání