Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový policejní kalendář nevyřešených případů: 24 pomníčků, z toho 16 vražd!

  • Autor: VaB - 
    12. 3. 2023
    05:00

    Rozstřílený podnikatel, na kterého vrah čekal na hřbitově, zavražděný a upálený bezdomovec, nebo záhadné zmizení mladého muže z Přerovska. Kriminalisté zřejmě znovu sází na policejní kalendář, který jim loni pomohl získat informace ke třem případům. Doufají, že budou stejně úspěšní.

  • 1.Policejní kalendář

    24 případů, z toho 16 vražd a mnoho pohřešovaných lidí. Stejně jako loni, tak i letos policie vydává a do věznic rozváží své kalendáře. Ve většině případů jde o nevyřešené pomníčky, lidi, které se nikdy nepodařilo vypátrat. Zkrátka případy, které nedají ani kriminalistům spát.

    A přitom pachatelé, často brutální vrazi, stále běhají na svobodě. I když jsou případy často uložené „v šuplíku“, policisté se k nim čas od času snaží něco vymyslet, vypátrat, získat nějakou informaci. V loňském roce se proto rozhodli, že to zkusí originálně. A proto do všech věznic v České republice nechali vyvěsit kalendáře s nevyřešenými případy s tím, že pokud k nim někdo něco ví, měl by jim to oznámit.

  • 2.Vrah čekal na hřbitově

    Jedním z prvních případů je vražda 39letého podnikatele Jiřího Falty. Toho 3. ledna roku 2007 zastřelil dodnes neznámý vrah v Horní Moštěnici u Přerova. Podle policistů se vrah skrýval na tamním hřbitově a čekal, až podnikatel vyjde z nedaleké novostavby. Když nastoupil do auta, vystřílel do něj vrah dávku ze zbraně. Spekulovalo se o samopalu. Zraněný se ještě snažil odplazit k příjezdové cestě, vrah mu pak zasadil několik ran „jistoty“.

    Nejasný je i motiv, o dluhy zřejmě nešlo. Po podnikateli zůstaly dvě děti. Tehdy vlastnil autoservis s karosárnou a autolakovnu. 

  • 3.Upálený?

    Další záhadnou vraždou je nález těla bezdomovce poblíž ulice Lihovarnická v Ostravě – Kunčičkách. Tělo ohořelého 41letého muže našel 2. února 2012 náhodný kolemjdoucí. Vedle byl i ohořelý přístřešek, který zřejmě někdo zapálil úmyslně. Patrně proto, aby se zbavil důkazů. Zavražděný se živil sběrem železa a příležitostnými pracemi. Ani vraha tohoto brutálního skutku se nepodařilo vypátrat.

  • 4.Zmizel jako pár nad hrncem

    Jedenáct let. Tak dlouho pohřešuje rodina z Přerovska svého tehdy devatenáctiletého Milana Šimčíka. Na svém kole se 9. března 2012 vydal z Nahošovic na Přerovsku do obce Dřehostovice. Během krátké, zhruba dvoukilometrové cesty, ale záhadně zmizel. Domů se na kole vydal pár minut před půlnocí. Kriminalistům se tehdy podařilo najít jeho modrou čepici a nedaleko od toho v příkopu ozdobné poklice stříbrné barvy. Jeho zmizení se po letech jeví jako naprostá záhada.

    Podle kriminalistů, kteří případ tehdy vyšetřovali, se klidně mohl stát i obětí násilného trestného činu. 

  • 5.Případy, z kterých mrazí

    Vraždy v kalendáři bohužel dominují, podobných pomníčků je po celé republice mnoho. Jedním z takových případů je i dvojnásobná vražda manželského páru z Mělnicka, kdy pachatel své oběti ubodal noži, šroubováky nebo nůžky. Nebo třeba velmi podivný pokus vraždy elektrickým proudem. Pachatel využil své záliby v elektrikářství, z trafostanice v Brně odmotal kabel k zaparkovanému vozidlu a ve chvíli, kdy do něj usedl majitel, sepnul snímač z trafostanice. Řidič to tehdy naštěstí přežil. Tyto případy si postupně rozebereme. 

Miroslav Kocanda ( 15. března 2023 15:04 )

To byl asi zedek.

Pollo ( 13. března 2023 12:03 )

Jj, to byla naše nejpravděpodobnější verze.

Pollo ( 13. března 2023 12:02 )

Není nad to, pokecat sám se sebou, že trubko?

Petr Pan ( 12. března 2023 11:59 )

Vlastnil auto­servis­,karo­sárnu a lakovnu.Ta poprava samopalem mi přijde jak kdyby rusky mluvicí gang přes něho tahal kradený auta na východ.Třeba chtěl z toho kolotoče vystoupit,ale moc věděl.

zelvik22 ( 12. března 2023 06:29 )

Tak ten Šimčík, to vypadá vcelku jasně - někdo ho ve tmě srazil, asi zabil, naložil a někde uklidil. Co je to ale za člověka, že s tím dokáže v klidu žít další roky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání