Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemřela členka (†73) Mansonovy rodiny: Řidička vrahů proti sektě svědčila a vyhnula se vězení

Autor: pma, inf, ČTK - 
4. března 2023
15:06

Linda Kasabianová, bývalá členka vražedného kultu, který v 60. letech minulého století vedl Charles Manson, zemřela ve věku třiasedmdesáti let v nemocnici v americké Tacomě. Kasabianová dělala Mansonovým přívržencům řidičku a díky spolupráci s vyšetřovateli nakonec jako jediná byla zproštěna viny.

Členka nechvalně proslulé sekty zvané Mansonova rodina Linda Kasabianová koncem ledna zemřela v nemocnici. Informaci přinesla americká média až na začátku března. Kasabianová u soudu s Mansonovou rodinou, která měla na konci šedesátých let na svědomí řadu brutálních vražd, figurovala v roli svědkyně. Vypovídala proti Mansonovi a jeho přívržencům, díky čemuž se vyhnula vězení. Ve skupině působila jako řidička, vraždění se přímo neúčastnila.

Mezi jednoho z nejznámějších vrahů 20. století bezpochyby patří Američan Charles Manson (†83). Ten si po propuštění z věznice v 60. letech minulého století založil na sklonku éry hippies komunitu, která se do dějin zapsala pod označením Mansonova rodina.

Video  Charles Manson a jeho sekta Rodina. Zvrhlé vraždy měly vyvolat rasovou válku  - Videohub
Video se připravuje ...

Členové komunity se na Spahnově ranči nedaleko Los Angeles oddávali bujarým drogovým a sexuálním večírkům, ale nezůstali jen u toho. V létě roku 1969 nařídil neúspěšný umělec Charles Manson svým obdivovatelům, aby začali náhodně zabíjet bělochy v jedné z luxusních čtvrtí v Los Angeles, kde žili hlavně lidé pohybující se v showbyznysu. Mezi nimi byla i úspěšná herečka Sharon Tatetová, manželka režiséra Romana Polanského.

Ani pokročilé těhotenství vrahy nezastavilo

Po půlnoci na 9. srpna 1969 vnikli na pozemek domu slavného páru čtyři členové Mansonovy sekty - Susan Atkinsová, Charles „Tex“ Watson, Patricie Krenwinkelová a Linda Kasabianová.

Herečka, která byla tou dobou v osmém měsíci těhotenství, marně prosila alespoň o život nenarozeného dítěte, ale na její prosby nikdo nebral ohled a Tateová byla brutálně ubodána. Při odchodu jedna z vražedkyň napsala hereččinou krví na zeď nápis Pig (prase, pozn. redakce).

Skupina během několika dní brutálně zavraždila sedm lidí. Důležitou roli v případu sehrála Linda Kasabianová, která zemřela letos v lednu. I když byla členkou „rodiny“, ona sama se aktivně na vraždách nepodílela a skupině dělala primárně řidičku. Kdyby nezačala v roce 1970 spolupracovat s policií, čekal by ji zřejmě stejný trest jako její kolegy.

Důležitý svědek

„Pokud někdy existoval hvězdný svědek obžaloby, byla to Linda Kasabianová. Bez jejího svědectví by pro mě bylo nesmírně obtížné usvědčit Mansona a další členy jeho skupiny z vražd,“ uvedl v roce 2009 hlavní žalobce Vincent Bugliosi. Někteří odborníci se domnívali, že měla být Kasabianová souzena stejně jako její soukmenovci. Jiní však argumentovali tím, že žena sice o vraždách věděla a nenahlásila je tehdy na policii, ona sama ale přímo nevraždila a byla „jen“ řidičkou.

Díky tomu, že se Kasabianová stala hlavní svědkyní, podařilo se jí získat imunitu, a před soudem výměnou za poskytnutí důkazů nikdy neskončila. Později si žena nechala změnit příjmení na Chiochiosová.

Doživotí si odpykávají tři vrazi

Šílenec Manson a čtyři členové jeho skupiny, Atkinsová, Watson, Krenwinkelová a Leslie Van Houtenová, byli po pár dnech zatčeni a uznáni vinnými z vraždy. V roce 1971 byli všichni odsouzeni k smrti. O rok později byl ale v tento trest ve státě zrušen, a vrazi tak dostali doživotí. V roce 2009 zemřela vražedkyně Atkinsová, o osm let později ve vězení zemřel i sám zakladatel kultu Charles Manson.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání