Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Maminka sraženého lyžaře Alexe (†8): Nenávist necítím, je to tragédie pro obě strany

Autor: pma, inf - 
15. února 2023
18:32

Rodinná vyjížďka na lyže ve slovenském ski areálu ve Velké Rači se během pár vteřin změnila v tragédii. Teprve osmiletého Alexe tam ve vysoké rychlosti srazil lyžař. Jako první chlapci pomáhal bratr David (13), ale ani včasná pomoc nepomohla zachránit Alexův život. Navzdory bolesti se maminka zesnulého hocha rozhodla médiím popsat, jak se neštěstí událo a co si o viníkovi nehody myslí.

Osmiletý Alex s rodiči bydlel kousek od Trnavy. V pátek se s rodinou vydal na sever Slovenska do oblíbeného ski areálu ve Velké Rači. Z něj se ale domů už nevrátil. Osudného dne se chlapec nacházel společně s bratrem Davidem (13) na černé sjezdovce Laliky-Strmá. Nejprve Alex posedával na sjezdovce, potom pomalu začal lyžovat. Jenže v ten moment se svahem dolů řítil lyžař, který do malého hocha narazil.

Video  Osmiletý Alex srážku s lyžařem nepřežil.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Jako první měl na pomoc zakrvavenému Alexovi přispěchat právě bratr David. Následně se připojili i další lyžaři, kteří zraněnému poskytli laickou resuscitaci a přivolali záchranáře. I přes veškerou snahu zdravotníků a rychlý letecký transport do nemocnice Alex svým zraněním podlehl. „Byl to tak silný náraz, že mu ten lyžař zlomil vaz,“ popsala pro TV Markíza v slzách matka Anežka.

Policie zahájila trestní stíhání

Kamerové záznamy zachytily lyžaře pár vteřin před tragédií, jak se nahoře na svahu za turnikety připravuje a vyčkává na moment, až bude sjezdovka volnější. Alex se ale v tu dobu nacházel v části, do níž nešlo z místa lyžařova rozjezdu vidět.

„Chlapec sice měl přilbu, ale lyžař letěl tak rychle, že neměl žádnou šanci. Ani přilba ho nedokázala uchránit,“ popsal pro Plus Jeden Deň svědek nešťastného incidentu. Policie proti lyžaři zahájila trestní stíhání pro přečin usmrcení.

Nikdo neví, co se lyžaři honí hlavou

Matka zesnulého chlapce přiznala, že i když je její bolest v současnou chvíli opravdu velká, na lyžaře, který nehodu zavinil, se nezlobí. „Alex byl pod horizontem kopce, a tak ho vidět nemohl. Nejsem znalec, abych uměla posoudit, nakolik se dalo srážce zabránit. To už nechám na odbornících. Nechovám k němu žádnou nenávist. Nikdo přece nepůjde lyžovat s tím, že by někoho chtěl zabít,“ sdělila zničená Anežka.

Podle ní je to tragédie pro obě rodiny. „Ten kluk si to ponese celý život s námi. Nikdo neví a netuší, co se v něm odehrává. Je snadné někoho nenávidět a obvinit, ale těžší je odpustit,“ doplnila statečná maminka. V Trstíně, odkud Alex pocházel, podobnou tragédii místní nepamatují. „Byl to takový veselý, usměvavý chlapec. Slušný, vždycky pozdravil. Je mi líto, co se stalo,“ popsala sousedka.

Obec se s chlapcem rozloučí ve středu

Základní škola, kterou zesnulý hoch navštěvoval, se zahalila do černé a zrušila plánovaný ples. „Z důvodu úmrtí žáka naší školy dnešní ples rušíme a přesouváme na náhradní termín. Truchlící rodině vyslovujeme hlubokou a upřímnou soustrast,“ uvedla škola. Poslední rozloučení s osmiletým Alexem rodina naplánovala na středu.

Na pohřbu Alexovi kamarádi, spolužáci a obyvatelé vesnice vypustí i barevné balónky. „Dětičky vypustí balónky a také tam bude hasičské auto. Chci, aby to měl v takovém duchu, jak to měl on nejraději,“ uzavřela maminka zesnulého hocha.

lucie13 ( 16. února 2023 09:18 )

Na Katschbergu se mnou 8 letý syn v pohodě sjel černou sjezdovku. Za prvé tam je většina sjezdovek hodně širokých a za druhé jsou lidé v zahraničí jinak vychovaní a sjezdovky tam nebývají narvané k prasknutí.

lucie13 ( 16. února 2023 09:15 )

lucie13 ( 16. února 2023 09:15 )

lucie13 ( 16. února 2023 09:14 )

Vážená osobo, v Německu jsou sice též úseky na dálnicích s neomezenou rychlostí, ale když to při 280kmh do někoho napálíte, tak je to Vaše chyba.
Takže i ten vrah lyžař měl přizpůsobit svojí jízdu podmínkám sjezdovky a ne to někam, kam nevidí, pustit šusem!
Nebo taky předjíždíte do zatáčky, i když nevidíte, jestli se tam vynoří auto?
Ten chlap svojí arogancí zabil malé dítě, protože se mu nevyhnul. Klukovi ale bohužel už nic život nevrátí.
Proč nezveřejní foto “pana” lyžaře?

Uživatel_5415699 ( 15. února 2023 20:44 )

Je to kr..a.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání