Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tragédie v Himálaji: Adama s kamarádem zabil pád laviny!

Autor: pma - 
4. února 2023
16:09

Ve středu došlo v indickém turistickém středisku Gulmarg na západě Himálaje k pádu laviny. Ta zasypala přes dvě desítky cizinců, kteří si přijeli užít zimních radovánek. Záchranářům se podařilo zachránit 21 osob, dvěma už ale pomoci nedokázali. Pod sněhem zahynul pilot a otec dvou malých dětí Krzysztof W. (†43) a milovník freeridu Adam G. (†45).

K neštěstí došlo ve středu v lyžařském turistickém resortu Gulmarg, které se nachází na západě pohoří Himálaje. Osudného dne tam vyrazily tři týmy, složené z celkem jednadvaceti cizinců a dvou místních průvodců, lyžovat do oblasti Hapat Khud. Krátce po poledni se tam ale utrhla lavina, jež na dvě desítky lidí uvěznila pod sněhem.

„Zorganizovali jsme velkou záchrannou akci. Dva Poláky jsme už bohužel zachránit nedokázali,“ uvedl pro polský deník Fakt šéf tamní policie Vijay Kumar.

Video  Pád laviny v indickém horském středisku Gulmarg na západě Himálaje  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Odešel táta od rodiny a milovník adrenalinu

O život přišel 43letý Krzysztof W. Ten v minulosti pracoval jako pilot a zanechal po sobě ženu a dvě malé děti. „Byl to úžasný muž, milující manžel Justýny a otec pětileté Soni a dvouletého Bruna. Nadcházející dny pro ně budou časem smutku, loučení a obrovských životních změn. Bohužel potřebuje rodina materiální a finanční pomoc, aby se dokázala postavit na nohy,“ uvádí zakladatel sbírky pro rodinu zesnulého Krzysztofa.

Pod lavinou o život přišel i pětačtyřicetiletý Adam G. Ten miloval freeride (lyžování na neupraveném terénu - pozn. red.) a procestoval díky své zálibě kus světa. „Zemřel náš kolega Adam. Byl jsem s ním jezdit v japonském Hokkaidu. Možná to nevíte, ale Adam byl také polským rekordmanem v nejdelším letu na padáku,“ zavzpomínal na sociálních sítích na zemřelého kamarád Andrej.

Lyžaři zachytili pád laviny na videu

Těla zesnulých Poláků byla podle médií lanovkou svezena do údolí a převezena do nemocnice k následné pitvě. Zbylých jednadvacet osob se záchranářům nakonec podařilo najít a ošetřit. Jako zázrakem nikdo z přeživších neutrpěl žádné vážnější zranění.

Jelikož se nedaleko místa neštěstí nachází i sjezdovka, podařilo se několika lyžařům natočit moment, kdy se lavina utrhla. Na sociálních sítích se objevilo i video, na němž se jeden z přeživších sápe z kupy sněhu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání