Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proč brutálně zbité v Ústí nikdo nepomohl? Psycholog o mlčící většině i dalším ponížení oběti

Autor: lc, inf - 
3. února 2023
05:00

Teprve patnáctiletá útočnice o dva roky starší dívce dupe po hlavě, bije ji pěstmi do tváře, kope do břicha, vyhrožuje smrtí… Celý brutální výjev pozoruje parta mladistvých, ale nikdo z nich nezasáhne. Jen si vše natočí na mobil. Dětský psycholog Miloslav Čedík pro Blesk popsal, proč se vyděšené a zmlácené dívce nedostalo pomoci.

Nedělní brutální bitka v parku na sídlišti Krásné Březno v Ústí nad Labem otřásla Českem. Na videu, které koluje po internetu, surově mlátí a kope teprve patnáctiletá R.K. svoji o dva roky starší kamarádku N.T. Teenagerka na oběť křičí: „Ty prostě umřeš“, během toho ji kope do hlavy, přestože napadená prosí, aby ji nechala být.

Celému incidentu zřejmě přihlíží skupina mladistvých, kteří dívce nepomohou a celý incident si ještě natáčí. Jediné, co svědci udělají, je, že nakonec říkají útočnici, aby dívku nekopala do hlavy. Ta ale v útoku bez soucitu pokračuje dál.  

Podle dětského psychologa Miloslava Čedíka, který se profesně zabývá mimo jiné šikanou, člověk v agresi ztrácí pojem o realitě, je svou emocí plně pohlcen a bije hlava nehlava. A pokud nedojde k signálu z venku, který by agresora vyrušil a odklonil jeho pozornost, může to mít pro oběť fatální následky.

Jen povyražení?

V tomto případě ovšem pro bezbrannou ležící dívku nikdo z přihlížejících nic neudělal. Proč? Jednou z možností je, že šlo o spřízněné osoby útočnice. „Mohlo jít o komunitu lidí, kteří věděli, o co jde, a kvůli přízni k agresorce nezasahovali. Mohli to brát jako druh povyražení, vytržení ze stereotypu, nudy,“ popisuje možný kontext bitky Čedík.

V souvislosti se situací upozorňuje také na pojem mlčící většina, který je typický pro šikanu. „Další lidé přihlížejí něčemu, co dělá agresor a co je špatné, ale nic neudělají, protože se bojí, aby se agrese pak neobrátila proti nim,“ vysvětluje psychoterapeut.

Zavolejte pomoc

Na pomoc tak nakonec přichází až starší paní, která dívce nařizuje, aby kopání zanechala. Ta ji v reakci na to zasype nadávkami. „Co je ti do toho?“ křičí na ni. Podle Čedíka byla právě žena tou, kdo do situace vstoupil z „venku" a zareagoval.

 „Je důležité najít v sobě vždy smysl pro spravedlnost a ochranu života. Byť my sami bychom do toho nemohli přímo vstoupit, tak vždy můžeme zavolat další pomoc nebo policii. Nemusíme zasáhnout do bitky přímo, ale to, že zavoláme pomoc, by mělo být samozřejmé,“ upozorňuje odborník.

Video jako kyberšikana

Oběť brutálního násilí se po celou dobu bití ocitla v obrovském ohrožení, bezmocná a bez podpory. Ani v té chvíli ale její utrpení podle Čedíka ještě neskončilo. Video, které některý ze svědků incidentu natočil a umístil na sociální síť, bude událost připomínat i nadále. Odborník ho označil za kyberšikanu. „Tím, že to někdo nahrál a dal do veřejného prostoru, způsobil, že zranění té dívky se bude ještě násobit, protože se na vše bude dívat další skupina lidí. Umocní to ponížení oběti,“ vysvětluje psychoterapeut.

Zároveň se však domnívá, že případ z Ústí nad Labem naštěstí nevypovídá nic o nezájmu a netečnosti celé širší společnosti. „Budou se dít excesy, jako je tento, ale myslím, že obecně lidé mají spíše tendenci zakročit. Setkávám se s šikanou, ale i s tím, že děti nebo mladiství ji nenechají být a pomohou,“ uzavírá Čedík.

Video  Video z útoku už zkoumá policie.  - Facebook
Video se připravuje ...

deratizater ( 3. února 2023 11:45 )

Proč ji nikdo nepomohl? Protože ti přihlížejíci byla taky zdivočelá nevychovaná romská mládež která nemá strach z rodičů a tak si dělají co chtějí.Je smutné že většina dětí z toho etnika roste pro kriminál.

Tomasj ( 3. února 2023 11:03 )

Jestli ona nepatří do nejvyšší kasty této komunity původně někde z indie. Takoví jsou nedotknutelní, proto předpokládám, že ostatní jen přihlíželi. A když dávali na primě ten rozhovor tak ji tam nějakoj chlap asi otec našeptával, že to co udělala je správně.

eiben ( 3. února 2023 10:20 )

Proc nepomohl? Protoze to byla ciganka

krapotkin ( 3. února 2023 09:44 )

Nebude, bude to zasloužilá matka s aspoň třemi výrobními prostředky v jeslích.

st.rec ( 3. února 2023 09:24 )

A určitě v tom není černobílý rasismus?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání