Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

3 roky od smrti Kubery: Táto, je to těžký, vzpomíná dcera. Vystrčil zmínil volby prezidenta

Autor: amb - 
20. ledna 2023
14:32

Už jsou to tři roky, co 20. ledna 2020 zemřela výrazná osobnost české politické scény – tehdejší předseda Senátu Jaroslav Kubera. Jeho nečekaná smrt v nemocnici v Ústí nad Labem, zapříčiněná náhlou srdeční příhodou, zaskočila veřejnost i politické kolegy. Kubera totiž patřil mezi nejsvéráznější postavy ODS i politiky samotné. Nyní na něj zavzpomínal současný předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i dcera Vendula Vinšová. 

„Jaroslav Kubera byl tak opatrný, vše si ověřující, v dobro a dobré lidi věřící člověk, že ani ve chvíli, kdy mu ti zlí dali do ruky dopis, ve kterém mu vyhrožovali, že zaplatí cenu nejvyšší, neuvěřil. Dal se všanc, a ne kvůli sobě, ale kvůli principu vyššímu neustoupil. Tu cenu nakonec opravdu zaplatil. Ať už to bylo v jeho vlastní nebo cizí ,měně',“ vzpomínala na Facebooku dcera Kubery Vendula Vinšová. 

„Dnes, skoro po třech letech, co od nás odešel, by byl nebohej a nešťastnej z toho, jak snadno lidé bez ověření si faktů, bez vlastního úsudku, uvěří prokazatelným blábolům. Tzv. ,co jedna paní´, no teď si trošku rejpnu, ,jeden pán´ povídal“. A bude jim to jedno. Táto, je to fakt těžký, ale nevzdáváme to. A bez ohledu na to, jak to dopadne, nevzdáváme se dál. Možná ještě nejsme zralí. Jen se nedokážeme shodnout – na co vlastně...“ dodala Vinšová.

Vystrčil: Hrál by významnou roli ve volbách?

„Často si v poslední době vzpomenu a přemýšlím, co by v dnešní době tehdejší předseda Senátu Parlamentu ČR Jaroslav Kubera říkal. Jak by dnešní dění komentoval? Zda by to třeba nebyl on, kdo by měl významnou roli ve volbách prezidenta republiky?" uvedl ve své vzpomínce šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Vystrčil vzpomíná na „kamaráda, autoritu a zároveň bytostného demokrata a studnici moudrého humoru a inspirace“. „Vzpomínám často a se smutnou vděčností na naše debaty a na mnohé cenné rady, kterých se mi dostalo,“ napsal na svůj Facebook.

Kubera působil dlouhých 24 let jako primátor Teplic, to se tam nikomu jinému nepodařilo. Na severu Čech byl populární a stejně jako ve zbytku republiky tam proslul typickými výroky a bonmoty. V Teplicích řekl Aha! v roce 2007 k romské otázce: „Pro mě Rom je nepoznatelnej, protože má v občance napsaný ‚národnost česká‘. Oni pak za mnou přijdou a říkají ‚Vy nevidíte, že jsem černej?‘ Odpovím, že nevidím. Pro mě je to normální občan, co má svá práva a povinnosti.“

Kubera však nebyl jen politik, ale také příležitostný herec - ochotník. Občas si zahrál v teplickém divadle, a později dokonce i Edvarda Beneše ve filmu Ondřeje Trojana Toman.

Naopak nevystudoval žádnou vysokou školu s tím, že na to není dost trpělivý. Přijatý byl přitom na VŠE (zahraniční obchod) a na Masarykovu univerzitu (matematika). V roce 1967 byl několik měsíců v KSČ. Do ODS vstoupil v roce 1992, senátorem za stejnou stranu se stal v roce 2000. Od roku 2016 povýšil do funkce místopředsedy Senátu.

Senátor Jaroslav Kubera s manželkou Věrou po 50 letech obnovili manželský slib (15. 9. 2018) Senátor Jaroslav Kubera s manželkou Věrou po 50 letech obnovili manželský slib (15. 9. 2018) | Blesk/David Malík

V roce 2017 sice získal potřebný počet senátorských podpisů pro kandidaturu na prezidenta, nakonec od toho ale ustoupil a více se zaměřil právě na Senát. Byly za tím podle jeho vlastních slov „rodinné důvody“, se ženou v roce 2018 oslavil padesát let od svatby.

„Miloval svou ženu, rodina pro něj byla vším. Jak se někdo byť i jen slovem dotkl jeho rodiny, tak se neznal. Bylo evidentní, že je to věc, na kterou je hodně citlivý. A kterou chrání a miluje,“ řekl po jeho smrti nástupce Miloš Vystrčil v Epicentru.

Kromě zlaté svatby se v roce 2018 konal další úspěch, Kubera byl zvolen předsedou Senátu. A správně předpověděl, že prezidentem se podruhé stane Miloš Zeman.

Během svého života proslul několika svéráznými postoji, podle svého nástupce Vystrčila provokativními výroky hájil svou svobodu. „Neustále upozorňoval na to, jak snadno se svoboda ztrácí, protože moc dobře viděl, co máme kolem. Někdy to dělal i provokativními příklady,“ připustil v Epicentru Vystrčil.

Nikoterorismus i zelená tsunami 

Kubera mimo jiné bojoval za práva kuřáků, sám kouřil celý život a často mluvil o „nikoterorismu“. Zapálil si dokonce i na záchodě ve vládním letadle, elektronické cigarety přitom označoval za „kuřácké robertky“. Prohlašoval také, že nikdy nechodí k doktorům, protože „vždycky něco najdou“. V minulosti prosazoval nižší postihy za dopravní přestupky a vyšší maximální povolenou rychlost.

Zaujímal kritický postoj vůči Evropské unii, kterou označoval za „novodobý Sovětský svaz“. Kriticky ale vnímal také genderové menšiny a často i feministická hnutí. Některé výroky by se dnes daly považovat za skandální, mluvil například o „neukojených feministkách“, jindy zase řekl, že matky si mají najít nového manžela, když jim jejich exmanžel nehradí výživné. Podobné výroky se ale objevovaly čím dál tím méně, než v roce 2018 prohlásil, že hlazením testuje české dívky, zda jsou netknuté hnutím MeToo. „Drží,“ řekl.

Návrh zákona o zákazu tělesných trestů dětí označil za „řízení lidských životů, se kterým nesouhlasí“. Podobně se stavěl k otázce ochrany klimatu, označil ji za „zelenou tsunami, která se k našim hranicím valí rychlostí zvuku. Planeta se za 14 dnů, ani 14 let, ani za 14 století nezhroutí.

Kuberovi blízcí si jeho smrt spojují s tlakem ze strany Číny a Hradu kvůli jeho plánované misi na Tchaj-wan. Vdova po Kuberovi kvůli tomu odmítla od Miloše Zemana převzít Řád bílého lva.

„Jaroslav Kubera byl tak opatrný, vše si ověřující, v dobro a dobré lidi věřící člověk, že ani ve chvíli, kdy mu ti zlí dali do ruky dopis, ve kterém mu vyhrožovali, že zaplatí cenu nejvyšší, neuvěřil.. Dal se všanc a ne kvůli sobě, kvůli principu vyššímu neustoupil. Tu cenu nakonec opravdu zaplatil. Ať už to bylo v jeho vlastní nebo cizí ,“ napsala 17. ledna 2023 na svůj Facebook jeho dcera Vinšová. 

Kuberův pohřeb se konal 3. února 2020 v Teplicích, rozloučit se přišli kolegové z ODS i Senátu, mimo jiné tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO), současný premiér Petr Fiala (ODS) a tehdejší prezident Miloš Zeman. „Měl jsem ho rád,“ napsal do kondolenční knihy.

Se svými spolupracovníky dorazil uctít památku předsedy Senátu Jaroslava Kubery i prezident republiky Miloš Zeman. (3. 2. 2020) Se svými spolupracovníky dorazil uctít památku předsedy Senátu Jaroslava Kubery i prezident republiky Miloš Zeman. (3. 2. 2020) | ČTK/Ondřej Hájek

Dorazil ale i Václav Klaus s manželkou Livií či tehdejší kardinál Dominik Duka. „Měl rád legraci, uměl si ji dělat i sám o sobě. To je v dnešní politice velice vzácný dar. Bude nám to chybět,“ řekl bývalý senátor ODS a rodinný přítel Tomáš Töpfer.

Pro Vystrčila byl Kubera velký učitel, vlídný a neúprosný, přitom vtipný a často přispíval ke zdaru jednání. „Zlepšoval, spřátelšťoval atmosféru,“ uvedl pro Blesk

danyka ( 21. ledna 2023 16:08 )

Pan Kubera byl můj nejoblíbenější politik, každou chvíli na něj vzpomínám.

.tg.bb ( 20. ledna 2023 17:56 )

Chápu, že rodině chybí, ale pro mě to byl vyhulenej sexista, co ponoukal k porušování zákonů. A moc dobře si rozuměl s Milošem Z. Stará garda ODS. Ještěže jsem nikdy nestála před rozhodnutím, zda volit Kuberu, nebo větší zlo. Umřel těsně před vypuknutím covidu a okolnosti jeho úmrtí jsou podivné. Ale i tak RIP.

LuCo ( 20. ledna 2023 17:33 )

PaN Kubera by se teď ze svého nástupce Vystrčila nejspíše poblinkal....

valachia ( 20. ledna 2023 15:51 )

No jo. Asi holkám chybí jeho prachy. Tak to je potom těžký.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa