Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odpalování pyrotechniky může skončit tragicky: Policie radí, co na Silvestra určitě nedělat

Autor: VaB - 
31. prosince 2022
07:10

Silvestr mají lidé spojený nejen s alkoholem, oslavami a jídlem, ale také s pyrotechnikou. Krásná podívaná však může někoho stát život. Každoročně dojde s příchodem nového roku ke zraněním, která mohou být smrtelná nebo doživotní. Často třeba někomu petarda bouchne přímo v ruce…

Se zábavní pyrotechnikou musí každý zacházet s absolutní opatrností! Konec roku nechce nikdo trávit na popáleninovém oddělení nebo na chirurgii, kde se mu lékaři budou snažit přišít zpět prsty. Odpalování rachejtlí nebo petard může skončit i smrtí.

„Při používání zábavní pyrotechniky pravidelně dochází k řadě velmi tragických případů poškození zdraví i majetku s rozsáhlými důsledky pro osoby, které je zavinily! Smrt, devastující zranění, těžké popáleniny, požár – to vše způsobuje zábavní pyrotechnika,“ popisuje důsledně policistka Jiřina Vybíhalová.

Společně se svými kolegy z pyrotechnické služby varuje před tím, kde a jak pyrotechniku používat a odpalovat. „Pyrotechnické výrobky používejte vždy na místě, kde nedojde k ohrožení osob a majetku, užívejte je pouze k účelu, ke kterému jsou vyrobeny a zásadně jen způsobem, který stanoví výrobce v přiloženém návodu,“ píše Vybíhalová.

Jedním z důležitých faktorů je před zapalováním knotů nepít alkohol. To je ovšem na Silvestra pro mnohé nesplnitelný úkol. Když už se někdo rozhodne petardy nebo ohňostroje použít, měl by se vyhnout experimentování, kombinování několika kusů nebo jejich doplňování. Zesílení účinků zakoupené pyrotechniky může vést k těžkým zraněním, velkým škodám nejen na majetku, ale i životech.

Pokud při takových hrátkách přijde někdo o život, může viník skončit ve vězení. Stejně tak i při zničení cizího majetku nebo jen při zranění. Policisté dodávají, že je důležité koupit jen schválené zboží, zejména to, které prošlo testováním.  

Video  Takhle to v Praze bouchalo o silvestrovské půlnoci na přelomu roku 2019 a 2020.  - Amos Chapple Photography
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání