Na tísňovou linku pražských strážníků se v uplynulých dnech ozvala žena, jež uvedla, že se jí při venčení zaběhl cenný asistenční pes. Lekl se totiž hluku z petard. „Psa se snažila sama najít, ale marně. Prosila strážníky o pomoc, protože pes usnadňuje život její dceři,“ popsali příběh strážníci.

Hlídky v terénu se tak hned zaměřily na volně pobíhající psy, nakonec se zoufalé zvíře podařilo najít dvojici strážnic pod zaparkovaným autem. „Pes byl natolik vystrašený, že odmítal vylézt, ač byl lákán na svačinu jedné ze strážnic. Když přijela majitelka zvířete, podařilo se jí ho za asistence strážnic zpod auta dostat ven. Jak dodala, nález byl cenný – výchova psa stála 250 tisíc korun,“ uvedli strážníci.

Při té příležitosti tak připomněli vyhlášku upravující používání pyrotechniky, jež v hlavním městě platí od prosince 2020. V některých částech města se nesmí používat, jedná se zejména o samotné centrum, náplavky, parky, okolí nemocnic a dalších zařízení, jako jsou například domovy pro seniory. „Přestupky v souvislosti se zákazem odpalování zábavní pyrotechniky mohou strážníci na místě řešit pokutou až do výše 10 tisíc korun, pokud přestupek postoupí správnímu orgánu, může správní orgán uložit pokutu až do 100 tisíc korun,“ upozorňují strážníci.

Dodávají také, že na celém území Prahy je zakázáno používat výrobky, které ke svému neřízenému letu využívají zahřátý vzduch či horké spaliny z vyvíječe plamenného hoření, jako jsou lampiony štěstí, létající lampiony, létající štěstí, létající přání. „Blíží se konec roku a přestože v místě, kde bydlíte, není použití pyrotechniky zakázáno, zvažte, zda je opravdu nutné, slavit příchod nového roku zrovna tímhle způsobem. Vzpomeňte si třeba na příběh zaběhnutého asistenčního psa,“ dodávají.