Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Turista vyrazil na Sněžku jen v trenýrkách: Museli ho zachraňovat

Autor: ČTK - 
23. prosince 2022
08:40

Krkonošská horská služba musela ve čtvrtek z vrcholu Sněžky dolů dopravit skupinu tří turistů ve věku kolem 25 let, kteří podcenili počasí a vyčerpal je chlad v kombinaci s deštěm. Jeden ze skupiny se navíc na nejvyšší horu ČR vydal jen v trenkách, rukavicích a botách. Turisté jsou nepoučitelní a Horská služba na ně apelovala, aby nepřeceňovali svoje síly a na výlety byli dostatečně vybaveni.

„Horská služba důrazně žádá, před nadcházejícími dny svátečního volna, aby turisté, kteří vyrážejí do všech našich pohoří, nepřeceňovali svoje síly, dobře plánovali svoje výlety s ohledem na svou fyzickou kondici a povětrnostní podmínky, a zároveň aby byli dostatečně vybaveni,“ uvedli na webu.

Nejspořeji oděný člen skupiny chtěl podle horské služby navázat na svůj loňský výkon, kdy obdobný výlet po horách absolvoval v minus deseti stupních Celsia. Ve čtvrtek teplota na Sněžce klesla zhruba jeden stupeň pod bod mrazu. „Všichni podcenili vliv počasí a to především stoprocentní vlhkost vzduchu s deštěm. Za takovýchto podmínek dochází k vyčerpání energetických zásob organismu daleko dříve a působení chladu je intenzivnější,“ uvedli horští záchranáři.

Na vrchol Sněžky horská služba pro prochladlou trojici vyrazila na čtyřkolce z Pece pod Sněžkou. Zdravotní stav turistů nevyžadoval hospitalizaci a krkonošští záchranáři je přepravili na Růžovou horu. Upozornili nicméně, že obdobných zásahů mají od prvního letošního sněhu za sebou již několik.

Video  Na Ovčárně v Jeseníkách se těžce zranila cyklistka. (29.9.2022)  - Horská záchranná služba ČR
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 23. prosince 2022 09:18 )

Bez svetru🧣👘 To je skandál Chyběla mu asi stranická disciplína a kázeň.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání