Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Honzovi (37) se na sjezdovce zastavilo srdce: Přežil díky horským záchranářům

Honza (37) s horskými záchranáři
Honza (37) s horskými záchranáři  (Autor: Horská záchranná služba)
Autor: jel - 
6. května 2022
11:15

V polovině února se sedmatřicetiletý Honza vydal na sjezdovku Hnědý vrch v Peci pod Sněžkou. Ujel pouhých pár desítek metrů a zřítil se k zemi. Zastavilo se mu srdce. Horští záchranáři mu ihned přispěchali na pomoc a podařilo se jim mužovu srdeční činnost obnovit. Zachráněný muž jim proto přišel osobně poděkovat a donesl jim i něco dobrého na zub.

Den před hrozivou událostí Honzu bolelo na hrudi, domníval se ale, že nejde o nic vážného a druhý den v klidu vyrazil na sjezdovku. Vyjel nahoru lanovkou, ale při sjezdu dolů přišel šok. Skácel se k zemi, jeho srdce přestalo bít. 

„V Peci pod Sněžkou na sjezdové trati Hnědý vrch zkolaboval muž ve středních letech. Jakmile se k němu naši záchranáři dostali, ihned začali s pokusy obnovit pánovi životní funkce,“ popsal v únoru zásah náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

Svědci zahájili laickou resuscitaci a přivolali pomoc. Ta byla na místě na sněžném skútru do pět minut. Využit byl automatický externí defibrilátor, který doporučil pět výbojů. „Honza ‚naskakuje‘ po 12 minutách od zahájení resuscitace horskými záchranáři,“ popsala horská služba na sociální síti s tím, že následně pacienta předali ZZS.

„Honza si z této akce nepamatuje vůbec nic. První, co vnímal, byl nemocniční pokoj a zvuk přístroje monitorující srdeční rytmus,“ doplnili záchranáři. Příčinou zástavy byl infarkt. Honza se naštěstí plně zotavil, a dokonce vyrazil poděkovat svým zachráncům. Osobně dorazil do Pece pod Sněžkou a přivezl s sebou i něco dobrého na zub. 

„Je fakt, že nás to opravdu potěšilo. Vidět člověka, kterému jsme s ostatními zdravotníky zachránili život, jak dál chodí po tomto světě a v zásadě mu nic není a plnohodnotně pokračuje dál, je nejvíc,“ shodli se záchranáři.

Video  Jak probíhá kurz první pomoci u Českého červeného kříže? 
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi