Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tragédie na Semilsku: Při požáru pečovatelského domu zemřel člověk, odhadovaná škoda je 10 milionů!

Při požáru domu s pečovatelskou službou na Semilsku zemřel jeden člověk
Při požáru domu s pečovatelskou službou na Semilsku zemřel jeden člověk  (Autor: Policie ČR)
Aktualizováno -
10. prosince 2022
20:15
Autor: ČTK, pma - 
10. prosince 2022
06:50

Při požáru domu s pečovatelskou službou v Libštátu na Semilsku zemřel v pátek večer sedmdesátiletý senior. Evakuováno bylo 46 lidí. Všichni senioři z poškozeného domu už jsou v náhradním ubytování. Policie vyšetřuje tragickou událost pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Škodu po požáru domu hasiči předběžně odhadli na deset milionů korun. Číslo ale nemusí být konečné. 

Oheň byl nahlášen zhruba ve 21:30. „Na místě byla bohužel jedna zemřelá osoba,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. K určení příčiny smrti sedmdesátiletého seniora byla nařízena soudní pitva. Oheň podle hasičů zřejmě vypukl v podkroví domu, kde zesnulý bydlel. 

Záchranáři museli celkem evakuovat 46 lidí, zdravotníci na místě také vyšetřovali evakuované a zajišťovali pro ně léky.„Někteří z evakuovaných skončili v naší péči. Všechny osoby byly při vědomí a komunikovaly s našimi posádkami,“ doplnil Georgiev. 

Video  Při požáru domu s pečovatelskou službou na Semilsku zemřel jeden člověk  - Twitter/HZS Libereckého kraje
Video se připravuje ...

Většina obyvatelů domova byla ve večerních hodinách v šoku. „Došlo k obrovské ráně. Už jsem se ukládal ke spánku, ale otřáslo se celé okno a dveře.Pak se vysypalo i sklo,“ řekl pro stanici CNN Prima News jeden z tamních obyvatel. 

„Vyběhla jsem od televize v ponožkách na chodbu a vidím, co se děje. Oheň zničil celou stěnu. Běhela jsem pak do domově nahoru dolů a na všechny pokoje jsem křičela, že hoří,“ popsala děsivý zážitek další seniorka. 

Všichni senioři již jsou v náhrádním ubytování

Zhruba ve 22:45 byl požár lokalizován, likvidaci vyhlásili hasiči krátce před půlnocí. Evakuovaní senioři našli dočasnou střechu nad hlavou ve škole, kam Červený kříž přivezl lehátka a zajistil jim zázemí. 

Některé seniory si už v noci vyzvedli příbuzní, pro další přijeli dopoledne, pro zhruba dvě desítky seniorů zajistili náhradní ubytování v sociálních a zdravotnických zařízeních v Semilech, Lomnici nad Popelkou a Jilemnici, kam je rozvezli pracovníci červeného kříže.

Obecné ohrožení z nedbalosti

Při záchraně lidí ze zařízení spolupracovali s hasiči a zdravotníky také pracovníci domu a policisté. „Okolnostmi a příčinami vzniku tragické události se nyní zabývají kriminalisté Územního odboru Semily,“ oznámili policisté na twitteru.

Policie vyšetřuje událost pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. 

Škoda v řádech milionů korun

V sobotu dopoledne na místě pracovníci z technického ústavu požární ochrany zjišťovali stav budovy a hledali příčinu požáru, žádné závěry ale zatím podle Suchardy nejsou. Zatím podle něj nelze ani odhadnout, jak rychle se budou moci lidé do svých domovů vrátit.

Nejvíce požár zasáhl podkroví domu a střešní kostrukci, která bude potřebovat výraznou opravu. Předběžnou škodu po požáru domu hasiči odhadli na deset milionů korun. Číslo ale nemusí být konečné. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání