Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pomatený opilec napadl rýčem cizí paní! Pak se ji pokoušel zardousit!

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
8. listopadu 2022
12:56

Před olomouckým krajským soudem v úterý stanul třiatřicetiletý Jan O., který podle obžaloby v lednu v parčíku ve Valašském Meziříčí zaútočil kovovým rýčem na náhodnou oběť. Ženu, která tudy procházela, několikrát rýčem udeřil a poté ji zřejmě škrtil. Vyrušil ho až svědek činu, muž z místa utekl. Jan O. se zodpovídá z pokusu o vraždu, své jednání před soudem nedokázal vysvětlit. Hájil se tím, že čin nepřipravoval. Soud případ odročil kvůli výslechu znalce na prosinec.

Podle žalobkyně se případ stal 31. ledna kolem 22:00. „Obžalovaný se v podnapilém stavu poté, co nalezl kovový rýč, přemístil na travnatou plochu poblíž bytového domu a schoval se u dětského hřiště. Vyčkával na nahodilou osobu, která zde bude procházet s cílem, aby ji usmrtil. K procházející ženě poté beze slov přistoupil, roztočil ji a ze vzdálenosti jednoho metru ji s rozmachem udeřil rýčem do temene,“ uvedla státní zástupkyně Michaela Šoková.

Poté, co žena upadla, si k ní podle obžaloby muž klekl a začal ji škrtit. Poté se znovu rozpřáhl ve snaze ženu udeřit rýčem do obličeje, žena se však intuitivně otočila a rýč dopadl na záda. Od dalšího počínání Jana O. odradil svědek, který na něj zavolal z balkonu. Muž poté utekl. Podle žalobkyně žena nezemřela jen shodou šťastných náhod, které nezávisely na vůli obžalovaného. V obžalobě navrhla pro muže trest 16 let vězení.

Jan O. uvedl, že v osudný den vypil 12 až 16 piv a užíval antidepresiva. „Pravděpodobně vlivem většího množství alkoholu se v mé hlavě něco stalo. Rozhodně jsem žádnou vraždu nerozmýšlel,“ hájil se u soudu. Rýč prý při svých pochůzkách městem našel na zemi a vzal si ho. „Byl to mžik. Ta žena mi něco řekla, přišel jsem k ní, byl jsem nasraný, pustil jsem věci na zem a praštil jsem ji rýčem. Pak jsem ji praštil ještě dvakrát, když ležela na zemi. Utekl jsem směrem k nádraží a nastoupil na vlak,“ uvedl. „Nepamatuju si, že bych tu osobu škrtil. Nechtěl jsem to udělat, je mi to líto,“ uvedl muž.

Napadená žena utrpěla zranění na temeni, pohmožděniny a z útoku si odnesla traumatický zážitek. „Vystoupila jsem z vlaku a šla domů přes parčík. Najednou přišel ke mně muž, roztočil mě a udeřil, myslela jsem, že lopatou. Udeřil mě do hlavy, asi jsem omdlela. Pak jsem se probrala, byl nade mnou a škrtil mě, snažila jsem se vyprostit,“ řekla soudci napadená. Útočník podle ní po celou dobu nepromluvil. „Znovu se rozpřáhl, já se rychle otočila na záda a dostala jsem ránu mezi lopatky,“ doplnila žena. Zásahová jednotka podezřelého dopadla následující den, když se vrátil z práce, kde kácel stromy.

Jan O. byl v minulosti několikrát trestán za majetkovou trestnou činnost, naposledy si odpykal šestiletý trest vězení. Obžalovaný uvedl, že byl v minulosti několikrát hospitalizován kvůli poruchám chování a léky užívá od roku 2009.

Video  Soud potrestal agresivního řidiče, odsedí si 5 let v base.  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání