Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Česká stíhačka se zřítila při letecké show: Pilot nepřežil

Na letecké show v USA zemřel při nehodě letadla československé výroby pilot.
Na letecké show v USA zemřel při nehodě letadla československé výroby pilot.  (Autor: Reprofoto Youtube/bigbigblue100)
Autor: ČTK - 
19. září 2022
05:47

Na leteckých závodech na západě USA se zřítil v neděli odpoledne vojenský proudový letoun československé výroby L-29 Delfín. Pilot neštěstí nepřežil.

Letadlo se zřítilo ve vysoké rychlosti během letecké show v Renu v Nevadě a začalo hořet, informovala stanice NBC News. Stejné závody se v roce 2011 staly dějištěm obrovského neštěstí, při němž zahynulo 11 osob a desítky dalších lidí utrpěly zranění.

Letoun Aero L-29 Delfín se zřítil během letecké show Reno Air Races za sloupem, který vyznačoval dráhu závodu. Podle vyjádření amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) stroj spadl „za rezidenční oblastí“ v Renu. Identitu zemřelého pilota úřady nezveřejnily. Záběry neštěstí se objevily na platformě YouTube.

V roce 2011 zemřelo v Renu 11 lidí, když se jedno z letadel zřítilo do divácké zóny. Bezmála 70 dalších lidí tehdy utrpělo zranění.

Původně vojenský cvičný letoun Aero L-29 Delfín vyvinuli koncem 50. let v Aeru Vodochody, první exemplář vzlétl v roce 1959. V letech 1963 až 1974 vzniklo více než 3500 letounů, které se staly standardním cvičným strojem armád Varšavské smlouvy. Kromě cvičné varianty existovala i průzkumná či akrobatická verze. V mnoha zemích, zejména na africkém a asijském kontinentu, sloužily L-29 také jako lehké bitevníky.

Video  Ruský letoun se krátce po startu zřítil.  - Twiitter/Ukr. min. obrany
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání