Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové si sestřelili helikoptéru „Aligátor“! Omyly při střelbě do vlastních řad je stály už miliardy

Autor: tsv, ČTK - 
27. července 2022
14:23

Ruští vojáci sestřelili vlastní helikoptéru, když po nich začala pálit. Údajně si své kolegy na zemi pilot spletl s Ukrajinci. K sestřelení mělo dojít nad okupovaným městem Cherson, informoval ukrajinský generální štáb. Helikoptéra Ka-52 přezdívaná ‚Aligátor‘ měla odhadovanou hodnotu 12 milionů liber (asi 350 milionů korun). Ukrajinci v oblasti mezitím zničili strategický Antonivský most přes řeku Dněpr.

Tři ruské helikoptéry přelétaly nad okupovanou Chersonskou oblastí, když začaly pálit po vlastních vojácích operujících na zemi. Jednotky zmateným pilotům útok oplatily a jeden z vrtulníků následně sestřelily. Informoval o tom server DailyMail.

K podobné chybě mělo dojít minulý týden, kdy okupanti zničili ruskou stíhačku Su-34M, mířili přitom na salvové raketomety HIMARS, které dostala ukrajinská armáda od Spojených států. Stíhačka, která spadla nedaleko města Alčevsk v Luhansku, stála podle odhadů odborníků asi 35 milionů liber (přes miliardu korun).

Záběry na zničené letadlo se objevily na sociálních sítích.

Strategický most přes Dněpr mimo provoz kvůli USA?

Úřady v Ruskem kontrolovaném ukrajinském městě Cherson uzavřely jediný a velmi strategický most přes řeku Dněpr. Přimělo je k tomu ostřelování vysoce přesnými raketovými systémy HIMARS. O uzavření mostu informoval Ruskem dosazený představitel Chersonské oblasti Kirill Stremousov, posléze útoky na most potvrdila i ukrajinská strana.

Raketový útok v Chersonu se odehrál v noci na dnešek, v době ostřelování byly ve městě slyšet výbuchy, uvedl zpravodaj agentury Interfax z místa. Několik raket vypálených na most podle regionální správy zneškodnila ruská protivzdušná obrana.

„Chci mnohé uklidnit - most stojí,“ napsal Stremousov na sociální síti Telegram.

Ukrajina zdůraznila, že ukrajinské dělostřelectvo útok na Antonivský most provedlo s vysokou přesností. „Údery na most byly, ale byly velice jemné,“ sdělila podle agentury Unian Natalija Humeňuková z tiskového oddělení ukrajinské armády. Humeňuková doplnila, že ukrajinští vojáci si totiž cení všeho, co je v zemi.

Ukrajinci postupují u Chersonu

Žoldnéři ze soukromé Wagnerovy skupiny, kteří bojují na ruské straně, pravděpodobně postoupili u Vuhlehirské tepelné elektrárny, uvedlo dnes ve své pravidelné analýze situace na Ukrajině britské ministerstvo obrany. Doplnilo, že někteří ukrajinští obránci se z oblasti patrně stáhli.

Ruským vojákům se podle amerických analytiků z Institutu pro studium války (ISW) podařilo o něco postoupit na Donbasu také severovýchodně od města Bachmut. Rusové v uplynulých dnech ovládli Berestove, o něž se několik týdnů sváděly boje a které leží mezi již ovládnutým Lysyčanskem a Bachmutem.

Ukrajinští vojáci podle Jižního velitelství ukrajinských sil naopak o něco postoupili v Chersonské oblasti a opevnili se na levém břehu řeky Inhulec, napsala ruská redakce BBC.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Kompletní online

Video  Šéf obranného průmyslu pro Blesk o zbraních pro Ukrajinu: Nebudou chybět Česku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa