Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rok od tragické smrti hasičů po výbuchu v Koryčanech: Majitel domu se odstěhoval

Autor: VaB - 
16. září 2022
10:27

Před rokem došlo v Koryčanech k obrovské tragédii. V rodinném domě unikal plyn. Když na místo zamířila místní dobrovolná jednotka a vešla dovnitř, došlo k výbuchu. Výsledek byl tragický – dobrovolní hasiči Jaroslav a Marek na místě zemřeli. Jeden jejich kolega byl vážně zraněn. Vyšetřování případu stále není u konce.

Poplach byl u dobrovolných hasičů v Koryčanech na Zlínsku vyhlášen 15. září loňského roku kolem půl jedné odpoledne. Na místo vyjela i profesionální jednotka z Morkovic a Kroměříže. Důvodem bylo narušení plynového potrubí v rodinném domě.

První na místě byla místní jednotka, když hasiči vstoupili do domu, ozvala se ohlušující rána. Celkem se tehdy zranilo šest lidí – čtyři hasiči, majitel domu a jeho těhotná žena. Jeden z hasičů utrpěl velmi vážná zranění, kterým na místě podlehl.

Na místo se okamžitě sjelo několik dalších jednotek, včetně policistů, záchranářského vrtulníku a policejního vrtulníku s hasiči na palubě. Okamžitě se rozjela záchranná a pátrací akce, bylo nutné odhrabat velké množství sutin, jeden z hasičů byl totiž pod nimi.

Po náročné několikahodinové práci byl hledaný hasič nalezen, ale již bez známek života. O život tak přišli dva hasiči. 35letý Jaroslav Fila a 45etý Marek Vrba. „Hoši – nikdy nezapomeneme,“ stojí na jejich náhrobním kameni. „Jsem na něho velice hrdá. Byl to skvělý, pohodový kluk. Nikdy nikoho nezarmoutil, až teď. Nebyl ženatý a pro hasiče žil. Byl u nich od roku 1996,“ uvedla maminka Marka Vrby pro Blesk. Posledního rozloučení se účastnilo na 300 lidí, převážně hasičů ze čtyř krajů.

Ačkoliv je to už rok od tragické události, nikdo nebyl za smrt dvou dobrovolných hasičů odsouzen. Začátkem května byla obviněna jedna osoba z obecného ohrožení z nedbalosti. Podle CNN Prima News jde o majitele, který rodinný dům rekonstruoval. Hrozí mu až osmileté vězení.

Dům už nepřipomíná místo po výbuchu, sutiny jsou odklizené a místo je oplocené. Zpět na místo tragédie se prý majitel zřejmě vracet nechce a parcelu chce prodat. Koncem roku by mělo být jasné, zda bude obžalován.

Video  Výbuch plynu v Koryčanech zabil dva hasiče  - HLAVNÍ ZPRÁVY na CNN Prima NEWS
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání