Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smutná vzpomínka chomutovských policistů: Před 15 lety jejich kolegu Romana zabil sériový vrah!

Autor: pma, VaB - 
4. září 2023
09:46

Před 15 lety byl v Chomutově zastřelen teprve osmadvacetiletý policista Roman Jedlička. Ten se 3. září 2008 s kolegou vydal k oznámení o vloupání a následném požáru. Netušil však, že se stane poslední obětí sériového vraha Romana Postla (†39). Ten při přestřelce Jedličku smrtelně poranil. Sám vrah po pár dnech v nemocnici zemřel. 

Na poslední službu policisty Romana Jedličky (†28) jeho rodina a kolegové nikdy nezapomenou. 3. září roku 2008 byl Jedlička vyslán společně s kolegou Michalem Králíkem do Školní ulice v Chomutově. Tam mělo v herně dle operačních důstojníků dojít k vloupání a na místě měl být založen požár. Po příjezdu si sice policisté všimli muže v červeném svetru, netušili však, že se jedná o devětatřicetiletého sériového vraha Romana Postla.  

Dcerky se už nikdy nedočkal

Ten před policisty začal utíkat a strážníci ho začali se zbraněmi pronásledovat. „Všiml jsem si, že Roman stojí nedaleko s pistolí, pachatel měl také pistoli. Oba jsme na pachatele mířili,“ vzpomínal v minulosti kolega zesnulého policisty. Policista Roman Jedlička byl však postřelen a svým zraněním podlehl.

Hrdinskou smrt policisty si každý rok připomíná jak jeho rodina, tak i kolegové u pamětní desky, která na místě stojí. „Památku podpraporčíka Romana Jedličky, zavražděného ve službě před čtrnácti lety v ulici Palackého v Chomutově, přišli v den výročí této tragické události společně s jeho rodinou uctít tradičně i kolegové a kamarádi,“ sdělila tisková mluvčí Miroslava Glogovská. Ztráta zasáhla nejen policejní sbor, ale hlavně Romanovu rodinu. V době, kdy byl policista zastřelen, byla jeho partnerka těhotná. Příchodu dítka na svět se tak Roman nikdy nedočkal.

Sériový vrah usmrtil pět lidí

Roman Postl v 90. letech pracoval jako celník v Cínovci. V té době začal mít zdravotní problémy, které tlumil načerno sehnaným morfiem, které mu po krátké době přestalo stačit. Následovalo užívání dalších drog, které trvale ovlivnily Postlovu psychiku.

Řádění sériového vraha započalo už v roce 1998. Tehdy v březnu usmrtil Jana Š. (†17) na diskotéce v podniku Černý Orel, která se nacházela v Oseku. Nejdříve tam jen „z legrace“ vystřelil do vzduchu, později ale napadl jednoho ze členů ochranky a začal se s ním prát. Postl netušil, že Jan Š. zvládá bojová umění s přehledem, a bylo mu jasné, že by bitku prohrál. Následně po chlapci několikrát vystřelil.

Za tři dny spáchal čtyři vraždy

Za vraždu byl Postl odsouzen na 13 let za mřížemi. Po odpykání dvou třetin trestu byl v dubnu 2008 propuštěn na svobodu, kde ale řádil znovu. 1. září zastřelil nedaleko Teplic podnikatele Karla Diviše (†46). Hned druhý den se jeho obětí stal brigádník na benzínové pumpě v Ústí nad Labem Jiří Šťovíček (†20).

3. září posilněný pervitinem zavraždil v chomutovské herně barmana Dao Van Tinha (†20). Stopy po zabití barmana chtěl zamaskovat Postl tím, že hernu podpálí. Na místo se vydal policista Roman Jedlička, kterého při přestřelce vrah taktéž usmrtil. Sám Postl byl zraněn a o několik dní později v nemocnici zemřel.

Video  Inspiroval se Čikatilem a první vraždu přirovnával k první lásce. To byl Šachovnicový vrah  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání