Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejhorší sériový vrazi Česka a Slovenska: Fikáčkovou oběsili, Rigo zemřel po roce v nemocnici

Autor: VaB - 
20. června 2022
05:00

Za nejhorší českou sériovou vražedkyni se považuje dětská sestřička Marie Fikáčková. Tu odsoudili za vraždu dvou novorozenců, ona sama se ale přiznala asi k deseti obětem. V dubnu 1961 ji v útrobách pankrácké věznice popravili oběšením. Ondrej Rigo, nejhorší slovenský sériový vrah, zemřel v nemocnici. Během dvou let stihl zabít osm žen a jednoho chlapce, dvě vraždy mu nebyly dokázány.

Fikáčkové v roce 1960 kladli za vinu smrt dvou čerstvě narozených holčiček, u kterých se zjistilo, že mají těžké poranění mozku, jedna z nich měla i zlomeninu ruky. Obě podezřelá úmrtí se navíc stala za její služby. 

27. února 1960 ji proto přímo na oddělení tehdejší nemocnice v Sušici zadrželi. O den později pak proběhl náročný šestihodinový výslech, při kterém se o půlnoci přiznala s tím, že na porodním oddělení schválně mačkala hlavu a zlomila obě ruce dvacet hodin starému novorozenci. 

Ještě ten den pak podobná zvěrstva provedla i dalšímu novorozenci. V doznání pak uvedla, že napadla ještě dalších deset dětí. A důvod? Nenávist k plačícím dětem, během toho se u ní objevoval hysterický záchvat a nebála se použít nemalé násilí. Možných obětí je víc, možná až deset. 

Tehdejší režim se s čtyřiadvacetiletou Marií Fikáčkovou nemazal. 4. října téhož roku nad ní byl vynesen rozsudek smrti, proti kterému se na místě odvolala. Ale marně, v listopadu to soud bez dalších možností zamítl, a tak byla v dubnu 1961 ráno ve sklepení pankrácké věznice popravena oběšením. 

Rigo zemřel v nemocnici

Ondrej Rigo (†66) je považován za nejhoršího sériového vraha na Slovensku. Na krku má celkem devět obětí, z toho dvě zabil v Německu a jednu v Nizozemsku. Útočil mezi roky 1990 a 1992 a vždy na ženy, které se nemohly bránit. 

Jako zbraně používal železné tyče nebo kus betonu. Zabité ženy pak i sexuálně zneužil, v jednom z případů zabil i mladou matku a jejího šestnáctiletého syna, který spal na posteli vedle ní. 

Spravedlnosti unikal dva roky, nakonec se ho podařilo dopadnout pár hodin po posledním útoku v Bratislavě. 

Policie měla naštěstí nezvratné důkazy, například vzorky DNA nebo modus operandi, Rigo se k činům ale nikdy nepřiznal, nedokázal přijmout ani to, že ho lidé nenávidí. Soud ho za devět vražd poslal na doživotí do vězení. Po 25 letech si požádal o předčasně propuštění. 

Měl totiž podlomené zdraví, zřejmě nemocné srdce a kvůli tomu poslední rok strávil spíše ve vězeňské nemocnici. A tam také v úterý zemřel. 

Video  Sériový vrah a nekrofil Ondrej Rigo  - Videohub
Video se připravuje ...

ANO_travim_psy ( 20. června 2022 11:28 )

Ale tajně, pod rouškou STAN.

ANO-travim-psy ( 20. června 2022 09:28 )

My zloději a vrazi fandíme soudruhu Babišovi!
Čest práci!

ANO_travim_psy ( 20. června 2022 09:07 )

Pro hnutí STAN by tento soudruh mohl ještě odvést kus poctivé práce.
Čest práci!

ANO_travit_psy ( 20. června 2022 07:23 )

Pro hnutí ANO by tento soudruh mohl ještě odvést kus poctivé práce.
Čest práci!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání