Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bláznivý festival Burning Man se proměnil v boj s bahnem: Desetitisíce účastníků uvěznilo počasí v poušti

Aktualizováno -
3. září 2023
20:38
Autor: ČTK, jel, shp - 
3. září 2023
11:56

Oblíbený americký festival alternativní kultury s názvem Burning Man (Hořící muž, pozn. red.) se každý rok koná v poušti v americkém státě Nevada. Letos ho ale narušil vydatný déšť. Většina programu je zrušená a lidé z místa nemohou odjet. Většina aut se totiž zasekla v bahně. Organizátoři vyzvali, aby lidé šetřili s jídlem i vodou a aby nechali auta zaparkovaná, dokud bahno neuschne. 

Letošní ročník jednoho z nejznámějších festivalů ve Spojených státech začal v lokalitě Black Rock Desert minulou neděli a končit měl v pondělí. Podle meteorologů v běžně vyprahlé krajině spadl na začátku víkendu více než centimetr vody, zatímco v neděli se čeká další déšť. Záběry publikované na sociálních sítích ukazují, jak se lidé v kempu ve festivalovém areálu brodí v bahně. Festival přitom není z nejlevnějších. Ceny lístků se pohybují v přepočtu od 12 650 do 60 500 korun, uvádí SF Gate.

Video  Déšť přerušil americký festival Burning man, lidé jsou uvězněni v bahně v poušti  - Twitter
Video se připravuje ...

V amerických médiích se objevila informace, že v sobotu na místě zůstávalo přes 70.000 lidí. Organizátoři kvůli bahnu zakázali veškeré příjezdy na festival i odjezdy z areálu, s výjimkou krizových složek. „Vyzýváme účastníky, aby šetřili s jídlem, vodou a palivem a zůstali v teplém, bezpečném místě,“ uvedli.

„Jsme tu uvězněni, veškerý program je zrušený, bahno je divné, někteří chtěli odjet, ale jejich auta se prostě zasekla. Je to opravdu divné, bahno je navíc hodně zvláštní, je hrozně těžké,“ popsal na sociální síti TikTok jeden z účastníků. 

Návštěvník Anatoly řekl BBC, že většina programu, který každoročně vrcholí spálením obří dřevěné postavy člověka, byla zrušena. Dodal, že na akci přijel připravený na písečnou bouři, místo toho ale přišel vydatný déšť.

Ten v neděli zasáhl také jih Nevady, přičemž ve městě Las Vegas spustil bleskové záplavy. Něco podobného části Nevady zažily už před dvěma týdny, kdy se v návaznosti na tropickou bouři Hilary valily proudy vody také pouštní krajinou v národním parku Death Valley (Údolí smrti).

Web TN.cz mluvil s Češkou, která se na festival pro zámožné vydala. „Byla jsem tam já s manželem a dvěma kamarády. Všechno bylo skvělé až do pátečního poledne. Říkali nám, že bude jen trošku poprchávat, ale nakonec z toho byl asi třináctihodinový déšť,“ postěžovala si Alena Šťastná.

Na místě podle Češky vznikl naprostý dopravní chaos. „Přestala fungovat jakákoliv doprava. Jelikož déšť přišel i se silným větrem, snažili jsme se zachraňovat plachty nad našimi stany. To se naštěstí povedlo. Každopádně se voda dostala všude a hodně se ochladilo. V místech, kde teklo nejvíc, jsme postavili přenosné lednice a ty jsme po naplnění vylili ven, aby voda nenatekla do stanu,“ dodala Alena.

Češka však měla štěstí v neštěstí. I s mužem se jí podařilo dostat do bezpečí autobusem. Jiní takové štěstí neměli. Web The Guardian píše o tom, že policie již vyšetřuje úmrtí jednoho z návštěvníků festivalu Burning Man. Na co však zemřel nebo proč, není jasné.

gabreta ( 3. září 2023 20:17 )

Asi je potrestal Velký Manitou!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání