Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šok v nové sérii Případů 1. oddělení: Vařili mladíci své oběti? A jak je do toho zamotaný režisér Menzel?

Autor: jel - 
6. září 2022
05:00

V pondělí večer Česká televize odvysílala první díl z nové série oblíbeného kriminálního seriálu Případy 1. oddělení. Úvodní epizoda šokovala děsivým případem brutální vraždy dvou mužů v Praze. Vrazi jejich těla dokonce vařili a pekli! Reálný případ, který je předobrazem tohoto dílu, se skutečně odehrál v ulici V Olšinách v roce 2004, a to dokonce v domě, v němž kdysi vyrostl oscarový režisér Jiří Menzel. Co bylo v seriálu jinak než ve skutečnosti?

Dvě mrtvá těla byla objevena náhodou, když na zahradě domu v pražských Strašnicích začaly probíhat stavební práce. Při výkopu dělníci objevili kosterní pozůstatky. Jak jeden z vyšetřovatelů Jan Štoček prozradil v podcastu Českého rozhlasu Kriminálka, ještě cestou na místo se domníval, že půjde o starý nález z války. Brzy se ovšem ukázalo, že jde o případ, který bude určitě vyšetřovat pražské 1. oddělení.

Stejně jako v seriálu byli ovšem vyšetřovatelé poněkud zmatení tím, že podle patologa zemřela každá z obětí v jinou dobu. Přitom partneři Miloš a Štefan podle svědků zmizeli ve stejnou dobu. Ve stejný den nepřišli bez omluvy do práce, jejich mobily byly nedostupné, nezaplatili nájem a nikdo o nich už neslyšel. 

Hlava v hrnci!

Podle Štočka majitelka domu ve skutečnosti vypověděla, že jednoho dne přijela do domu, kde jí vždy dávali nájem dva starší muži, nicméně tentokrát jí otevřel mladý asi dvacetiletý kluk, který tvrdil, že tam bydlí nyní on. Majitelka mu odpověděla, že nic takového neschválila a dala mu lhůtu na vystěhování. Vypověděla, že v bytě zůstal strašný smrad.

Jinak než v seriálu proběhlo také zadržení dvou podezřelých mladíků. Policisté zjistili, že žijí v domě v Ústí nad Labem u dalšího muže, po důkladném monitoringu místa však předpokládali, že by na místě mohly být i děti. Přítomnost dětí by zkomplikovala zadržení zásahovkou. Jan Štoček s kolegou v civilu se proto nejprve vydali dovnitř a od pachatele, který tam seděl u stolu, zjistili, že v domě žádné děti nejsou. V ten moment dovnitř vtrhla zásahovka.

V reálu také nejprve začala vypovídat kamarádka vrahů. Ta jim pomáhala prodat věci z bytu zavražděných. Kriminalisté ji zadrželi společně s podezřelými. Oba mladíci totiž zapírali, že by se zmizením dvou mužů měli cokoli společného. Zatčená žena ovšem policistům sdělila, že viděla, jak kamarádi vaří v bytě lidskou hlavu. 

Co se týče domu, kde k hrozivému zločinu došlo, je na něm zajímavá ještě jedna věc. Vyrostl v něm totiž oscarový režisér Jiří Menzel. Ten o tom, že se v domě později stala podivná hrůza, sám promluvil v dokumentu České televize Neobyčejné životy. Z neznalosti ovšem hrůzostrašný případ poněkud přibarvil. A jak to bylo s pilkou, kterou si v seriálu dělníci krájeli chléb a předtím ji vrazi použili k rozporcování mrtvol? Dělníci pilku skutečně používali, ale ne ke krájení svačiny. Naštěstí...

Video  Případy 1.oddělení se vrací. Tvůrci pro Blesk prozradí zákulisí 3. série. Kdo bude vrahem?  - Pavlína Horáková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

Jan Kocián ( 6. září 2022 18:34 )

Moje máma tam hraje feťačku, ale místo Kociánová se jmenuje Košánová.

Radka Křížová ( 6. září 2022 16:36 )

Chybí mi tam Plíšek v podání Bolka Polívky a celkově to nějak drhne ,nemá to šťávu a i dialogy jsou takové nemastné neslané

nick55 ( 6. září 2022 15:42 )

Ošklivější a vychrtlejší herečku ČT nenašla ? Kdopak ji tam protlačil ? Slovák má divně neznělý, nevýrazný hlas, Blažkovi zkraťte tu muslimáckou bradku, Vetchý ať se přestane prsit, vypadá směšně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání