Podle serveru MediaGuru se na závěrečný díl seriálu Devadesátky dívalo v průměru 2 miliony a 269 tisíc diváků starších 15 let, což byl téměř stejný výsledek jako před týdnem. Kriminální seriál z let celkem nedávných, kdy se to v našem státě jenom hemžilo mafiány a v uvolněné porevoluční svobodě se děly ty nejbrutálnější mordy, se stal znovu s náskokem nejsledovanějším pořadem večera a také celého dne. Všechny zajímalo, jak to vlastně dopadlo jak s chladnokrevnými zabijáky, tak i s kriminalisty, kteří se v boji se zločinem sami více či méně zapletli do nejrůznější špíny.

Devadesátky se celkově staly nejsledovanějším českým seriálem na všech tuzemských stanicích od roku 2004, a na přední příčky dosáhly i v odložené televizní a internetové sledovanosti. Nejsledovanějším dílem byl pátý, věnující se orlickým vrahům. Vidělo jej 2,41 milionů diváků a epizoda se tak stala nejsledovanějším nedělním pořadem v hlavním vysílacím čase od začátku elektronického měření sledovanosti v roce 1997. 

Česká televize v neděli večer pak bodovala i publicistickou relací 168 hodin, na kterou se koukalo 1 milion a 98 tisíc lidí, tak i mrazivým thrillerem Sametoví vrazi z roku 2005, který rovněž popisuje ony neblaze proslulé Orlické vraždy. To už ale u televizních obrazovek „vydrželo“ pouze 409 tisíc diváků - přece jenom tento film dávali až po desáté hodině. U komedie Dvojníci, co byla k vidění v prime time, tedy v hlavním vysílacím čase na Primě, se pobavilo jenom 354 tisíc lidí, Harryho Pottera a Relikvie smrti na Nově si pustilo na 300 tisíc diváků.

VIDEO: Seriál Devadesátky sleduje skutečné kauzy té doby

Video
Video se připravuje ...

Seriál Devadesátky sleduje skutečné kauzy té doby Česká televize

Devadesátky zkrátka zabodovaly. Nejčastější otázka mezi fanoušky kriminálního žánru je nyní jasná: zda dojde na nějaké pokračování. „Taky mě to už napadlo a myslím, že bylo by to moc fajn, ale uvidíme,“ nechal se pro Frekvenci1 slyšet Kryštof Bartoš (15. února oslaví 30), představitel hlavní role mladého vyšetřovatele Tomáše Kozáka, jehož starší verzi ztvárnil v Případech 1. oddělení Ondřej Vetchý (59). „Je to možná i docela pravděpodobné, protože končíme v roce 1995, takže na druhou sérii by to ještě vyšlo. Ale do světa kreativních tvůrců nevidím...“ posteskl si.

Za velký úspěch Devadesátek může nepochybně jak zajímavý scénář, tak i herecký ansámbl, který si nadmíru sednul. Diváci si tuto partu mohou vychutnat i v jiných kusech... třeba těch divadelních. V Činoherním klubu si mnozí z nich zahrají v Shakespearově Macbethovi. „To  by mohlo být zvláště atraktivní pro diváky Devadesátek, protože nás tam bude celá banda. Hru režíruje Ondřej Sokol, hlavní roli hraje Martin Finger, hraje tam i Vasil Fridrich. Navíc je to hra o zločinu, velmi krvavá hra a moc se na to těším,“ lákal diváky sympaťák Bartoš.

Fotogalerie
56 fotografií