Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tragédie na Marmoladě: Rodiny přijely identifikovat těla mrtvých Čechů

Autor: rix, ČTK - 
8. července 2022
14:05

Bilance nedělního pádu ledovce pod vrcholem italského masivu Marmolada je tragická. Ve změti ledu a kamení záchranáři našli už desátou oběť. Pátrání přitom nadále pokračuje. Do Canazei mezitím přijeli rodinní příslušníci obou mrtvých Čechů, aby identifikovali své milované, o které je krutý osud připravil.

Do střediska v Canazei, které je také srdcem celé pátrací akce, dorazili příbuzní mrtvých Čechů. Čekal je asi nejtěžší úkol v životě. Na místě museli definitivně identifikovat své příbuzné, kteří zahynuli, informoval italský deník Corriere Della Sera.

Oba Čechy spolu s dalšími horolezci v neděli zasáhly odlomené kusy ledovce, které se zřítily po úbočí hory Marmolada. Rodiny do Itálie přicestovaly v doprovodu českého generálního konzula v Miláně Jiřího Kuděly. Na místě jim soustrast vyjádřil předseda rady Tridentské provincie Maurizio Fugatti a předseda krajské rady Benátska Luca Zaia.

„Bilance této tragédie je téměř konečná: zemřelo či se pohřešuje 11 lidí,“ uvedl dnes odpoledne Fugatti. „Ze zraněných je sedm stále v nemocnici a dva jsou ve vážném stavu,“ dodal. Vyšetřovatelé pokračují s analýzou DNA, aby určili totožnost obětí, u kterých nebyla možná identifikace příbuznými.

Nižší teploty umožnily záchranným týmům pokračovat v pátrací akci, kterou dosud prováděly za pomoci dronů a vrtulníků. Od dnešního brzkého rána místo neštěstí prohledávalo 14 záchranářů a dva speciálně vycvičení psi. Podařilo se jim vyzvednout další pozůstatky obětí a předměty, které dříve zaměřili bezpilotními letouny. Po několika hodinách se pozemní družstva vrátila a pátrání pokračuje ze vzduchu. Na sobotu je v městě Canazei naplánován den smutku. Tridentský arcibiskup Lauro Tisi bude sloužit zádušní mši za oběti neštěstí.

Přístup na vrchol Marmolady, která je s 3343 metry nad mořem nejvyšší horou Dolomit, zůstává uzavřen. Podle odborníků tomu tak bude minimálně několik týdnů. Turistický region Tridentsko se obává dopadů neštěstí na letní sezonu, která se po dvou a půl letech pandemie covidu-19 začala slibně rozvíjet.

Video  Pád ledovce na vrcholu hory Marmolada v italských Alpách  - Alpine-Adriatic Meteorological Society
Video se připravuje ...

motyl8 ( 9. července 2022 07:45 )

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=UJ­Wifo9­vDVA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání