Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Znásilněné dívce (10) zamítli potrat: Za interrupcí musela cestovat do jiného státu

Autor: rc - 
4. července 2022
11:33

Otřesný případ desetileté holčičky z amerického Ohia ilustruje dopad rokujícího rozhodnutí Nejvyššího soudu, který zrušil ústavní právo na potrat ve Spojených státech. Ve svém rodném státě jí byla zamítnuta interrupce. Školačka, oběť znásilnění, tak musela cestovat do sousedního státu, aby podstoupila zákrok. 

Obětí znásilnění se stala teprve desetiletá dívka z amerického Ohia. Holčička, která ještě chodí na základní školu, po zneužití otěhotněla. V jejím rodném státě jí byl ale zamítnut potrat. Americký nejvyšší soud zrušil po téměř 50 letech ústavní právo na potrat.

Dívka byla šest týdnů a tři dny těhotná, tudíž nebyla způsobilá podstoupit umělé ukončení těhotenství. Jak uvádí britský The Guardian, po verdiktu Nejvyššího soudu v Ohiu nemohou ženy podstoupit zákrok po šesti týdnech těhotenství, jelikož v tomto období prý již může být zaznamenán tlukot srdce.

Dívka, která si prošla naprostým peklem, se tak ocitla v bezvýchodné situaci. Školačce podala pomocnou ruku lékařka, která se stará o oběti sexuálního násilí. Rozhodla se kontaktovat gynekoložku Caitlin Bernardovou z Indianapolis a poprosila ji o pomoc. V Indianě zatím zákonodárci nezakázali ani neomezili potraty.

Dívka tudíž mohla odcestovat do sousedního státu a díky pomoci Bernardové podstoupit potrat. Nicméně za pár týdnů už situace v Indianě může být jiná. „Je těžké si představit, že za pár krátkých týdnů nebudeme schopni takovou péči poskytnout,“ uvedla Bernardová pro Newsweek.

Podrobnosti o případu malé holčičky nejsou známé. Zřejmě kvůli věku oběti. Nicméně příběh začal kolovat po sociálních sítích. „Ohio odepřelo potrat desetileté oběti zneužívání,“ napsal generální prokurátor Severní Karolíny Josh Stein na Twitter a dodal, že o pouhé tři dny překročila šestitýdenní limit. „To je šílené. Je jí deset let!“ dodal.

Video  Šok po novince s potraty: Amerikanista pro Blesk o kontroverzním rozhodnutí v USA  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

verka1 ( 4. července 2022 15:59 )

Budou provádět nelegální potraty.
Znásilněná v 10 letech a těhotná, na to by měl nějaký zákon myslet a legální potrat.
Asi se v Americe rodí málo děti, že zákaz potratů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání