Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Potratový turismus, veřejná hanba i tresty pro lékaře. Odborník o tom, co čeká ženy v USA

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
29. června 2022
05:00

Očekávaný páteční verdikt Nejvyššího soudu ve Spojených státech vyvolal protesty napříč celou zemí. Jednotlivé státy si nyní samy rozhodují o legálnosti provedení potratu. Některé z nich prakticky okamžitě uznaly interrupci za protizákonnou, jiné nabízejí ženám z takových regionů pomoc. Podle amerikanisty z University of New York in Prague Jakuba Lepše rozdělí tato otázka padesátku zhruba rovnoměrně na půl. Z hlediska veřejného mínění nemá ale zákaz potratů podporu ani u třetiny Američanů. Logicky podle něj dojde na ilegální potratový turismus a vydělávat na něm budou především právníci.

„Jste-li žena, která by chtěla žít v Americe a mít právo na potrat, vyberte si buď východní nebo západní pobřeží a pak pár vybraných států. Vyhněte se středu Ameriky, zejména tomu konzervativnímu nábožensky založenému jihu. Ten poměr bude nakonec 25 ku 25, nebo 23 ku 27,“ odhaduje Lepš. Je podle něj navíc dost pravděpodobné, že se takto otevírají dveře dalším potencionálním rozhodnutím, která by Ameriku z lidskoprávního hlediska vrátila o hodně let zpátky.

Snahu liberálnějších států pomoci ženám z regionů jako je například Texas nebo Louisiana považuje za logický krok. Varuje ale před tím, že to tak jednoduché nebude: „Některé státy uvažují, že budou trestat ty, kteří budou napomáhat potratové turistice. Řidič auta poveze těhotnou ženu. Ona asi kriminalizována nebude, ale ten řidič ano. Bude tam snaha trestat ty doktory.“

„Koneckonců v minulosti, i když potraty byly legální, tak to v řadě těch konzervativních států bylo čím dál složitější dostat se k tomu potratu. Byla tam zpřísňována pravidla pro potratové kliniky, ženy, které do nich chodily, byly foceny a potom jaksi vystavovány hanbě ve veřejném prostoru, zejména na internetu. Byla tam snaha dostat jejich identitu například k jejich zaměstnavatelům, aby jim to uškodilo v práci. Můžeme se připravit na to, že to téma bude velmi složité a právníci, kteří potom ještě budou hájit nějaké klienty, zase si na tom napakují spoustu peněz,“ říká amerikanista.

BobyNo1 ( 29. června 2022 05:54 )

Ale trvalo to! Nicméně i tak jsem velmi rád, že už nemůže LEGÁLNĚ ZAVRAŽDIT nenarozené dítě - JEN TAK - kdejaká fúrie. V dnešní době, kdy brát antku může opravdu každá ženská.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa