Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dozorci ze Světlé nad Sázavou podle státního zástupce mučili vězeňkyni: Soud je zprostil obžaloby!

Věznice ve Světlé nad Sázavou.
 (Autor: VS ČR)
Aktualizováno -
27. června 2022
17:18
Autor: ČTK - 
27. června 2022
15:05

Dozorce věznice ve Světlé nad Sázavou obžalované kvůli mučení odsouzené ženy v pondělí okresní soud v Havlíčkově Brodě obžaloby zprostil. Státní zástupce Lukáš Vodička, který pro pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby požadoval podmíněné tresty a zákaz činnosti, se proti rozhodnutí na místě odvolal. Podle obžaloby jednali dozorci jako spolupachatelé, když 8. ledna 2020 připoutali odsouzenou k mřížím okna cely.

Případ stál zejména na výpovědích obžalovaných a poškozené ženy, která podle soudu nebyla důvěryhodná. V neprospěch ženy svědčily i výpovědi psychologů, pracovníků věznice a ostatních odsouzených, podle všech byla vztahovačné, konfliktní, sebe vždy stavěla do lepšího světla, měla narušenou osobnost. Podle soudkyně Kateřiny Kerbrové se nepodařilo prokázat, že se skutek, jak ho popisovala, opravdu stal.

„Já se zprošťujícím rozsudkem nesouhlasím, proto jsem hned po jeho vyhlášení proti němu podal odvolání. Já se domnívám, že se okresní soud důsledným způsobem nevypořádal se všemi provedenými důkazy," řekl Vodička. Podle něho obžalovaní při svých výpovědích neříkali pravdu a soud jim uvěřil bezdůvodně.

Podle jednoho z obhájců Libora Pikny bylo naopak od začátku zřejmé, že se případ před soud neměl pro nedostatek důkazů dostat. „Byla tady jedna výpověď, od samého začátku v ní byly obrovské rozpory a pan státní zástupce se rozhodl, že bude ty lidi pronásledovat, aniž by proti nim měl jakýkoli smysluplný doklad, proto to dopadlo, jak to dopadlo," řekl po vynesení rozsudku Pikna.

Na případ upozornila loni Generální inspekce bezpečnostních sborů. Mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová tehdy uvedla, že dozorci byli po sdělení obvinění už loni v březnu zproštěni výkonu služby. Podle Pikny jim je od té doby zadržována polovina platu.

Podle dřívějšího vyjádření Vězeňské služby provedla v zařízení ve Světlé nad Sázavou v roce 2020 cílenou kontrolu v souvislosti s tímto případem a nezjistila systémová pochybení.

Věznice ve Světlé nad Sázavou vznikla v březnu 2000 přestavbou školy v přírodě. První odsouzené ženy do ní nastoupily ve stejném roce v listopadu.

pavel98I ( 27. června 2022 15:30 )

Asi byla drzá jako opice, tak ji připoutali, no a co? Kriminál není hote!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání