K nehodě došlo na začátku května 2019 na okruhu u sjezdu na Řeporyje. Miroslav K. tehdy řídil nákladní tahač převážející historické tanky, se kterým narazil do autobusu Vězeňské služby. Na místě pak zemřel mladý příslušník vězeňské služby a čtrnáct lidí se zranilo.

Na dálnici neměl co dělat

„Obžaloba byla podána pro přečin obecné ohrožení z nedbalosti, kde je trestní sazba dva až 10 let,“ řekla k případu státní zástupkyně Hana Vrbová. „Nedodržel veškeré podmínky, které pro převoz tohoto nákladu měl. Tím pádem přepravoval vozidla v době, kdy na dálnici neměl co dělat,“ doplnila. Nákladní vůz s tanky byl také podle obžaloby částečně přetížen. „V místě střetu bylo zúžení, tak se dá zjednodušeně říci, že nedobrzdil a tím pádem narazil do před ním jedoucího autobusu,“ dodala.

Podle státní zástupkyně k celé kauze vznikly celkem tři znalecké posudky, jeden od obžaloby a dva od obhajoby. Neočekává také, že by případ skončil dohodou. Obhajoba už před zahájením trestního stíhání podala stížnost, kterou poté vzala zpátky s tím, že se chtěli dohodnout na podmíněném zastavení trestního stíhání. Obžalovaný si to potom ale nejspíše rozmyslel a podle státní zástupkyně přestal vypovídat. Soud by měl začít na začátku dubna.

Oprava tanku bude stát více než 7 milionů

Jeden ze dvou historických tanků z muzea obrněné techniky ve Smržovce na Jablonecku, které při nehodě poškodil požár, stále není opravený. Tank M36 Jackson z roku 1944 potřebuje obnovu za více než sedm milionů korun. Majitel muzea Jaroslav Janoušek původně očekával, že náklady zaplatí z pojistky, u pojišťovny ale se žádostí na vyplacení pojistného neuspěl. Peněz od pojišťovny se chce Janoušek domoci u soudu, do jeho rozhodnutí oprava tanku nezačne.

„Bojíme se na to sáhnout, aby pak pojišťovna necukla. Žalobu jsme podali loni někdy v listopadu a čekáme, až bude nařízeno soudní jednání,“ řekl ČTK Janoušek. Tanků tohoto typu je po světě jen asi 30, smržovský chátrá. „Rezaví a je čím dál tím v horším stavu,“ dodal majitel muzea. Po požáru je tank velmi poškozený z vnějšku i zevnitř, v ohni byl skoro čtvrt hodiny.

Fotogalerie
25 fotografií