Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Spisovatelku usvědčili z vraždy jejího muže: Před lety napsala esej Jak zabít svého manžela

Spisovatelka byla uznána vinnou z vraždy svého muže.
 (Autor: Úřad šerifa okresu Multnomah, Profimedia.cz)
Autor: štt - 
1. června 2022
05:15

Spisovatelka, která se živila psaním ženských románů, byla uznána vinnou z vraždy svého muže. V minulosti dokonce napsala esej s názvem Jak zabít svého manžela, v níž popisuje návod k „dokonalé vraždě“.

Dvanáctičlenná porota ve středu 25. května po dvou dnech jednání uznala jednasedmdesátiletou Nancy Crampton Brophyovou vinnou z vraždy druhého stupně, napsal deník The Guardian. Svého manžela zabila v červnu v roce 2018. Seniorka při vynesení rozsudku neprojevila žádnou viditelnou reakci. Advokátka Lisa Maxfieldová uvedla, že tým obhájců se proti rozhodnutí odvolá.

V roce 2011 spisovatelka vydala esej, ve které popsala různé možnosti, jak spáchat „geniální vraždu“. V úvodu lakonicky napsala: „Jako spisovatelka romantických příběhů trávím hodně času přemýšlením o vraždě, a tudíž i o policejním vyšetřování. Koneckonců, kdybych se rozhodla někoho zavraždit, rozhodně nechci strávit zbytek života ve vězení. A pro pořádek ještě dodám, že nemám ráda kombinézy a oranžová není moje oblíbená barva.“

V textu dále rozpracovala motivy ke zločinu - prolhaný, podvádějící a násilnický partner. Dále popsala různé možnosti vraždy. O nožích píše, že „jsou příliš osobní a způsobují nepořádek“, zatímco jed „je považován za ženskou zbraň, ale je příliš snadné jej vystopovat“. Zbraně jsou naopak „příliš hlučné a vyžadují určitou zručnost“.

Obvodní soudce Christopher Ramras však vyloučil esej z procesu s tím, že byla publikována před několika lety. Porotci ji nesměli při svém rozhodování zohlednit. Státní zástupce však na témata eseje narážel, aniž by ji jmenoval. Žalobci porotcům sdělili, že ženiny motivy k vraždě byly finanční problémy a životní pojistka. Tuto verzi však obžalovaná odmítla.

Prokurátoři uvedli, že Crampton Brophyová si sehnala zbraň, u níž nelze dohledat její původ. Její díly poté nejspíše vyměnila se zbraní zakoupenou v obchodě. Policii se však nepodařilo vražednou zbraň nikdy najít. Usvědčena byla na základě záznamů z kamerového systému. Žena je od svého zatčení v září 2018 ve vazbě. Rozsudek nad ní bude vynesen 13. června.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání