Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Muž vešel do obchodu a začal střílet! Osmnáctiletý střelec v Buffalu zabil deset lidí

Aktualizováno -
15. května 2022
17:59
Autor: ČTK - 
14. května 2022
22:03

Osmnáctiletý střelec bílé pleti v sobotu v supermarketu v americkém městě Buffalo ve státě New York zabil deset lidí a další tři zranil. Následně se vzdal policii. Oznámily to americké úřady. Podle FBI se střelba vyšetřuje jako zločin z nenávisti a rasově motivovaný násilný extremismus. Guvernérka státu New York Kathy Hochulová střelbu označila za teroristický čin. Mladík byl později obviněn z vraždy a byla na něj uvalena vazby. Vinu odmítl.

Střelec, který svůj čin vysílal živě na internetu, zřejmě neměl spolupachatele. Ze 13 lidí zasažených střelbou bylo 11 tmavé pleti a dva bílé pleti, napsala s odvoláním na americké úřady agentura Reuters.

Muž ozbrojený puškou podle agentury AP střílel v prodejně řetězce Tops Friendly Market. Supermarket se nachází ve čtvrti, kde převážně žijí lidé s tmavou barvou pleti. Čtvrť leží asi pět kilometrů severně od centra města.

„Pro naši komunitu je to den velké bolesti,“ uvedl starosta města Bryon Brown. „Mnozí z nás tento supermarket mnohokrát navštívili,“ upozornil. „Nesmíme dopustit, aby tento nenávistný člověk rozdělil naši komunitu, nebo naši zemi,“ dodal.

Střelec měl na sobě oblečení vojenského stylu, helmu a neprůstřelnou vestu. „Měl taktické vybavení,“ uvedl policejní komisař Joseph Gramaglia na tiskové konferenci. „Měl kameru, přes kterou živě vysílal, co dělá,“ dodal. Útočník podle něj nejprve zasáhl čtyři lidi před obchodem.

Uvnitř obchodu na útočníka několikrát vystřelil pracovník ostrahy, střely však zachytila neprůstřelná vesta. Útočník pak pracovníka ostrahy zabil. Kromě pracovníka ostrahy nepřežilo střelbu devět zákazníků supermarketu. Tři zaměstnanci obchodu utrpěli zranění,

Gramaglia rovněž uvedl, že policie se po vstupu do obchodu s útočníkem střetla ve vestibulu. „Podezřelý v tu chvíli přiložil zbraň ke svém krku,“ dodal. Policisté pak podle něj útočníka přiměli, aby zbraň odložil a vzdal se. „Stál tam s puškou u brady. Nechápali jsme, co se děje, a proč má ten kluk u obličeje zbraň,“ řekl jeden ze svědků. „Poté si strhl přilbu, pustil zbraň a policie proti němu zasáhla,“ dodal.

Svědci tisku řekli, že po střelbě byla všude mrtvá těla. "Když jsem ho zahlédl poprvé střílet, tak vystřelil na jednu ženu, pak na jáhna a pak na další ženu ... pak vstoupil do obchodu a začal střílet znovu," uvedl jeden z přítomných při útoku.

Policie tvrdí, že na internetu našla dokumenty a příspěvky na diskuzních fórech, které prokazují radikalizaci osmnáctiletého mladíka. Podle deníku The Washington Post se v těchto dokumentech nazývá bílým suprematistou, fašistou a antisemitou. Vyzdvihuje v nich Brentona Tarranta, který byl odsouzen na útok na mešitu na Novém Zélandu, kde zemřelo 51 lidí, či Dylanna Roofa, který v roce 2015 zabil devět lidí v kostele, kam chodili převážně černošští věřící.

Americký prezident Joe Biden byl podle Bílého domu o střelbě informován. Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová uvedla, že prezident a první dáma se modlí za oběti. Supermarket, kde se střelba odehrála, se podle amerických médií nachází v oblasti, kde žijí hlavně lidí s nízkými příjmy a kde je malá občanská vybavenost. Do obchodu tak přijíždějí lidé i z relativně velké dálky. Podle analýzy Michiganské univerzity čtvrť patří do desítky oblastí v USA, kde je nejvíce patrná rasová diskriminace a kde je velká koncentrace černošského obyvatelstva.

arbitr ( 15. května 2022 15:12 )

Prezident a první dáma se pomodlili a jedeme dál!
Kdysi jsem četl, že podle amerických statistik se nedělo nic mimořádného, pokud by se zveřejňovaly a sledovaly případy, kde při střelbě zahynou méně než 3 oběti. Denně je "jen tak" zastřeleno cca 50 lidí...
Předloňský rok, v němž udeřila pandemie covidu-19, byl pro Spojené státy mimořádně tragický i z pohledu obětí násilí páchaného střelnými zbraněmi. Za 12 měsíců bylo pistolemi a puškami zabito rekordních více než 19 000 lidí, včetně 1376 dětí.(čtk 10. 4. 2022)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání