Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krvavé devadesátky: 300 vražd ročně! Odborník vysvětlil, proč to tak bylo

Autor: jel - 
20. února 2022
12:05

Bylo porevoluční období skutečně tak divoké a krvavé, jak nám jej zobrazil divácky oblíbený seriál České televize Devadesátky a dokumentární cyklus Polosvět? S nástupem demokracie v devadesátých letech skutečně stoupl počet trestných činů. Výrazně se zvýšil i počet vražd a stále více jich zůstávalo nevyřešených.

Jak uvedl server Aktuálně.cz, v posledním roce před revolucí kriminalisté řešili 126 vražd. Hned následující dva roky se však jejich počet výrazně zvýšil, bylo jich kolem 200. V roce 1993 to pak bylo 258 osob, které zemřely násilnou smrtí, a zbylé roky se počet zavražděných pohyboval okolo tří set. Nešlo však pouze o statistiky nejtěžšího zločinu. Kriminalita se zvýšila obecně.

Jak server uvádí, přetížená policie neměla šanci takové vlně vzdorovat. Přibylo proto neobjasněných zločinů, včetně vražd. „Porevoluční nástup kriminality byl masivní, zatímco počty policistů se moc nezvýšily, takže jim obrovsky narostla agenda. Stálo spoustu sil a práce jen evidování zločinů, kvůli čemuž ubývalo kapacit na vyšetřování,“ popsal serveru historik Pavel Mücke.

Podle odborníka se totiž v autoritářských režimech nedaří organizovanému zločinu, navíc v zemi probíhala také obrovská přeměna celé společnosti. Kriminolog Miroslav Scheinost doplnil, že policisté nebyli na organizovaný zločin v devadesátých letech připraveni. Znali ho totiž pouze z filmů. „Když u nás policisté nebo kriminologové přišli s tím, že se objeví i u nás, setkávalo se to s podivem, co je to za nesmysl,“ řekl.

Právě v devadesátých letech se v České republice objevilo mnoho mafiánů i dalších zločinců, jejichž činy šokují dodnes. A seriál Devadesátky připomněl mnoho z nich. Kromě děsivého orlického gangu se v kriminální minisérii objevil například mafián Ivan Jonák, jenž byl odsouzen za to, že si objednal vraždu vlastní manželky. V několika scénách jsme mohli zaznamenat i Antonína Bělu, kterému se přezdívalo „král podsvětí“, či nechvalně proslulého podnikatele Františka Mrázka.

Video  Martin Finger v Devadesátkách převzal roli Polívky: Z čeho mu nebylo dobře?  - Petr Macek
Video se připravuje ...

pakonizodory ( 20. února 2022 16:40 )

Nevíš o tom vůbec nic, ty vyšahaná NULO! 🤦‍♂️

nemocna ( 20. února 2022 15:26 )

Seriál Devadesátky podle skutečných událostí není natočený ani z rychlíku, nestojí za nic, to bylo vychvalování že seriál bude o vrazích a vytahování sudú z přehrady a nic, je to nudný a nezajímavý seriál který se vůbec nemusel natáčet

sorgedoktor ( 20. února 2022 14:16 )

Velice vystizne receno...Ovsem navic takove nejake kadrovani v radach kriminalni Policie nebylo pri nejmensim vhodne...Nekteri v existencni nejistote odesli sami/ s vysluhou/.Zrovna tu kriminalku nejak proverovat bylo velicve pofidrni..

pakonizodory ( 20. února 2022 14:07 )

Proč to tak bylo?

Protože z komunistů se stávali současní kapitalisté

A dodělala to Havlova neuvážená amnestie

padrino ( 20. února 2022 13:50 )

Proč tomu tak bylo?Bylo to chrchlovo amnestií,kdy na svobodu propustil i vrahy se slovy prezidentské kanceláře,že vždyť přece např.takoví lidé mají také právo na život,“
http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-krimi/630432/30-let-od-obri-amnestie-na-svobodu-zamirily-i-zrudy.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání