Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nové ubytování pro vraha Breivika: Cela u jezera, kde zabil 69 lidí!

Autor: ČTK - 
8. února 2022
17:23

Norská vězeňská správa přeloží krajně pravicového teroristu Anderse Behringa Breivika do nové věznice. Zařízení se nachází u jezera Tyrifjorden, na kterém leží ostrov Utöya, kde Breivik v roce 2011 zastřelil 69 lidí. S odvoláním na úterní prohlášení norských úřadů o tom informovala agentura DPA.

Hlavním důvodem dlouho zvažovaného Breivikova přesunu je změna prostředí pro odsouzeného, který si pod přísným dohledem mnoho let odpykává trest ve stejné věznici a na stejném oddělení, píše norská vězeňská správa. Dosavadní zařízení leží zhruba 100 kilometrů jihozápadně od Osla ve městě Skien. Věznice v Ringerike, kam bude Breivik převezen, se nachází zhruba 40 kilometrů severozápadně od norské metropole a leží u břehů jezera Tyrifjorden. Utöya je od ní vzdálená asi deset kilometrů.

Převoz do nového zařízení čeká Breivika v blízké budoucnosti, další podrobnosti norské úřady z důvodů bezpečnosti a ochrany soukromí nesdělily. Trestance v novém zařízení čeká stejný režim a úplná izolace jako ve věznici ve Skienu.

Breivik na konci července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya. O rok později ho soud za terorismus poslal na 21 let do vězení, což je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit. V Breivikově případě ho však lze prodlužovat až na doživotí.

Norský soud na začátku minulého týdne zamítl Breivikovu žádost o podmínečné propuštění. Podle verdiktu je stále nebezpečný. Breivik, který tvrdí, že se zřekl násilí, se během prvního dne slyšení uvedl nacistickým pozdravem a otevřeně se hlásil k extremistickým názorům o nadřazenosti bílé rasy.

Video  Breivik u soudu hajloval.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání