Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

S nožem chodil po vlaku, pořezal se na krku a pak se bodl: Svědek popsal drama z vlaku v Zábřehu

Autor: VaB, ČTK - 
3. února 2022
16:53

Ve středu vpodvečer došlo ve vlaku pendolino směřujícím z Prahy do Ostravy k dramatické události. Jeden z cestujících (72) začal nožem vyhrožovat sebevraždou. Vlak skončil odstavený v Zábřehu na Moravě. Cestující Martin a paní Holá Blesku popsali, co se uvnitř vlaku dělo. Průvodčí se snažil muži jeho sebevražedné sklony vymluvit, nakonec se senior před policisty bodl do hrudníku a ve vážném stavu skončil v nemocnici. 

Pendolino vyráželo z hlavního nádraží v Praze pět minut před půl čtvrtou odpoledne, cílovou stanicí měla být Ostrava. Cestou ale ve vlaku začal muž (72) vyhrožovat sebevraždou, v ruce svíral nůž. Cestující a průvodčí zachovali klidnou hlavu, vlak byl odstaven na vedlejší koleji na nádraží v Zábřehu na Moravě.

Průvodčí se snažil muže uklidnit

Očitým svědkem dramatické situace před zákrokem policie byl i Martin ze Slovenska. „Byl jsem ve vozu asi tři řady od pána, byl evidentně psychicky nemocný. Žádný konflikt kvůli roušce nebyl, pán nikoho nějak závažně neohrožoval. Je možné, že lidi vystrašil tím, jak chodil s nožem po vagónu a měl řezné zranění na krku, které si způsobil sám na toaletě,“ vypráví pro Blesk Martin, který nechtěl uvádět příjmení. Vyvrátil tak zároveň i původní spekulaci, že situaci vyvolal konflikt kvůli roušce. 

Podobně o tom vypráví i paní Holá z Bohumína. „Ten muž stál mezi dveřmi WC, s dlouhým nožem v ruce, a říkal, že se zabije, že prý ho honí banda chlapů a že ho chtějí zabít. Že se tedy zabije sám. Chodil po chodbičce s dlouhým nožem, z jedné třetiny už krvavým. Asi se bodl do krku, to jsem však neviděla. Sem tam se posadil na prázdné sedadlo, pokaždé jinam,“ popsala Blesku svědkyně. 

Celou dobu vyhrožoval, že se zabije. „Říkal, že ho pronásleduje skupina dvanácti zabijáků, kteří ho chtějí zabít a on že se musí zabít sám. Celé to trvalo asi dvacet minut před mimořádným zastavením v Zábřehu,“ doplňuje muž.

Průvodčí se s mužem snažil komunikovat. „Uklidněte se, my vám pomůžeme,“ říká průvodčí na videu, které má Blesk k dispozici. „Nepomůžete,“ odpovídá muž a za chvíli to zopakuje podruhé. „Pane, uklidněte se, věřte mi,“ říká znovu průvodčí. Muž už ale neodpovídá. „Pane, posaďte se, posaďte se, tady jste v bezpečí, nebojte se, tady vám nikdo neublíží,“ vypráví paní Holá o tom, jak se průvodčí snažil muži pomoci. 

Hodinové vyjednávání

Na nádraží rychle přijela policie, která vlak evakuovala. „Myslím si, že pán nebyl svému okolí nebezpečný, spíš jen sám sobě. S nožem proti sobě seděl asi deset až patnáct minut,“ vypráví Martin s tím, že pak do vozu přišla policie.

S mužem okamžitě začali komunikovat, policisté stáli ve dveřích asi tři metry od muže. „Policisté se s mužem snažili komunikovat, zjevně ale neúspěšně, protože to trvalo zhruba hodinu. Najednou se k němu zničehonic rozeběhli, to byl asi moment, kdy se bodnul. Pak už ho začali resuscitovat, to trvalo asi 45 až 50 minut,“ doplňuje svědek. Na místo měl být vyslán i vyjednavač, ještě před jeho příjezdem si ale muž ublížil.

K resuscitaci se přidala i záchranná služba, která zraněného muže převezla na urgentní příjem Fakultní Nemocnice Olomouc. „Pacient byl ve středu přijat na oddělení urgentního příjmu, nyní je hospitalizován na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Olomouc ve vážném stavu s nejistou prognózou," uvedl mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Nepřišel jim nebezpečný

Martin se společně s ostatními cestujícími shodli na tom, že vůči ostatním lidem nebyl muž nebezpečný. „Celou dobu ohrožoval primárně sebe,“ vypráví s tím, že na nádraží museli počkat, až jim vydají jejich zavazadla. „Ještě před příchodem policie ale řekl, že nechce záchranáře ale jen policisty, že se jinak zabije. To jsem jim i řekl, aby se záchranáři před mužem radši ani neukazovali,“ dodává.

Nakonec paní Holá přesedla na jiný vlak. „Přesedla jsem na vlak 'Ostravan', který mimořádně v Zábřehu na Moravě zastavil a přibral nás, kdo tedy chtěl, tak jel, někteří v Pendolinu zůstali,“ dodala. 

„Z mého pohledu byl zákrok policistů profesionální, a hlavně i průvodčí, který se muže snažil uklidnit. Žádná hysterie, chtěl po něm, aby mu odevzdal nůž,“ zakončil Martin. Policie incident vyšetřuje jako pokus o sebevraždu. „Motiv, stejně jako i další okolnosti a skutečnosti související s touto tragickou událostí jsou předmětem dalšího šetření,“ uvedla mluvčí policie Petra Vaňharová.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Video  Muž s nožem řádil v pendolinu v Zábřehu: Před příjezdem vyjednavače se bodl do hrudníku!  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání