Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Srazil ho autem, pak ho bodl 21krát nožem: Za brutální vraždu známého dostal Zdeněk 18 let

Aktualizováno -
10. listopadu 2021
14:34
Autor: VaB, ČTK - 
10. listopadu 2021
14:18

Za brutální vraždu svého známého na ulici v Hošťálkové na Vsetínsku si šestačtyřicetiletý Zdeněk Hanus definitivně odpyká 18 let. Trest mu ve středu potvrdil olomoucký vrchní soud. Odvolání podala obhajoba, znovu požadovala posouzení jeho duševního stavu, případně snížení trestu. Za vraždu mu původně hrozilo až 20 let, byl jednoznačně usvědčen, uvedl soud.

Tragédie se stala v Hošťálkové na Vsetínsku, nedaleko středu obce. Agresor byl podle policie pod vlivem pervitinu a na svého šestatřicetiletého známého zaútočil po předchozím konfliktu. Muž jel v té chvíli na jízdním kole po Hošťálkové ve směru na Ratiboř, šestačtyřicetiletý Hanus pod vlivem pervitinu za ním vyjel svým vozidlem Citroën Berlingo.

Podle rozsudku známého srazil autem, opakovaně ho poté udeřil a jednadvacetkrát bodl nožem. Poslední ránu poškozenému zasadil za ucho, nůž poté nechal své oběti zaražený v hlavě a znovu jej přejel autem. 

Obžalovaný se po otřesném činu vrátil zpět do auta, se kterým se proti ležícímu muži rozjel. Muž zůstal ležet zaklíněný pod vozidlem a útočník poté z nepojízdného vozu utekl.

Po pachateli vzápětí pátralo několik policejních hlídek, vsetínští kriminalisté a krajský kriminalistický výjezd, povolán byl i policejní vrtulník. V pátrání pomohli i svědci události, pátrání po muži nechali policisté vyhlásit i v místním rozhlase a rozhlase přilehlých obcí. Muže se policistům podařilo i díky všímavosti místních brzy vypátrat a zadržet, i když se snažil při útěku maskovat. Muž byl v minulosti již trestán za násilnou trestnou činnost.

"Sazba je od 15 do 20 let, uložený osmnáctiletý trest je zhruba v polovině této trestní sazby. Jde o trest úhrnný; s ohledem na osobu obžalovaného, jeho recidivu, jde o trest adekvátní, rozhodně ne nepřiměřeně přísný," uvedl předseda senátu Ivo Lajda.

Podle žalobce Jaroslava Kouřila však znalec příznaky bipolární afektivní poruchy u obžalovaného nezjistil, stejné to bylo i u syndromu závislosti na pervitinu. „Obžalovaný byl schopen v danou chvíli rozpoznat a ovládat své jednání. Závěry nalézacího soudu jsou jasné a přesvědčivé," uvedl žalobce. „Šlo o mimořádnou brutalitu, trest uložený v polovině sazby je zcela adekvátní," dodal. Stejný názor měl i vrchní soud.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání