Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na muže v Halenkově spadl strom: Letěl pro něj vrtulník

Aktualizováno -
9. října 2021
12:57
Autor: VaB - 
9. října 2021
11:54

Náročnou záchranu muže, na kterého při kácení spadl strom, mají za sebou hasiči Zlínského kraje. Akci komplikoval těžce přístupný terén. Zraněného muže nakonec musel vyzvednout vrtulník.

V pátek odpoledne spadl na muže u obce Halenkov na Vsetínsku strom. Lidé ihned zavolali o pomoc. „Na místo byly okamžitě vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Vsetín a Valašské Meziříčí, a také posilové jednotky dobrovolných hasičů z obcí Halenkov a Karolinka,“ uvedli hasiči.

Společně s nimi vyrazili i hasiči lezci, kteří jsou vycvičení na podobné zásahy v těžce přístupném terénu. Aktivován byl i záchranářský vrtulník. „Po komplikovaném příjezdu na samotné místo události byla potvrzena jedna zraněná osoba. Zdravotnická záchranná služba rozhodla o leteckém transportu, hasiči proto zajistili místo přistání vrtulníku, kterým byl muž po prvotním ošetření do nemocnice přepraven,“ dodali hasiči.

Nejrychlejší volbou, jak muže rychle vyzvednout z místa, bylo pomocí vrtulníku. Ten má na sobě jeřáb, díky němu se záchranář může spustit ke zraněnému, zajistit ho a poté ho za pomocí lana opět vyzvednout na palubu, přeložit na lehátko a následně transportovat do nemocnice. 

„Na muže při kácení spadl strom, celou dobu byl při vědomí, nasazen mu byl krční límec, protože si stěžoval na bolest zad. Následně byl přeložen do vakuové matrace a transportován do nemocnice v Ostravě," řekl Blesku mluvčí záchranářů Jakub Omelka. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání