Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemocnice suspendovala lékaře Izabely S. (†30): Žena zemřela po odmítnutém potratu

Autor: rix - 
6. listopadu 2021
07:19

Polskem otřásá nebývalý skandál. Krásná kadeřnice Izabela S. očekávala příchod nového potomka. Stalo se ale neštěstí, mamince ve 22. týdnu těhotenství praskla plodová voda a její děťátko nepřežilo. Den nato zemřela i nebohá Polka! Příčinou její smrti mohl být septický šok. Lékaři totiž údajně otáleli s odstraněním plodu z jejího těla, i když maminku ohrožoval na životě. Zmínění pracovníci by měli být podle nejnovějších informací postaveni mimo službu. Polsko se mezitím bouří proti přísnému zákonu o potratech.

Zpráva o smrti majitelky kadeřnického salónu Izabely, které lékaři neprovedli interrupci, šokovala celé Polsko. Případ vyvolal vlnu masivních protestů. Nebohá máma je oslavována jako oběť kriticky vnímaného zpřísnění protipotratového zákona ze strany vlády. Ta potraty de facto postavila mimo zákon. Případem se zabývá krajská prokuratura v Katovicích. 

Okresní nemocnice v Pszczyně zveřejnila prohlášení, že neštěstí vyšetřuje.„Vedení nemocnice v Pszczyně ihned po tragické události provedlo šetření a přezkoumání všech postupů ze strany fungování příslušného oddělení,“ uvedlo zařízení s tím, že prověřuje všechny informace, které se objevují ve veřejném prostoru. 

Jak uvedl deník Fakt, nemocnice v souvislosti s případem pozastavila činnost dvou lékařů, kteří měli v osudný den službu. „Oba doktoři v současné době v zařízení nepracují,“ vysvětlilo vedení nemocnice. Vedení dále prý spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení a vyjádřilo soustrast rodině zemřelé ženy. 

Úspěšná žena i partnerka

Izabela byla krásná a úspěšná. V polském městě Pszczyna, které leží ve Slezském vojvodství, vedla oblíbený kadeřnický salón. Navíc vychovávala s manželem devítiletou dceru, a co nevidět měla rodina přivítat dalšího potomka. Těhotenství mělo probíhat bez komplikací až do 20. září, kdy se žena přestala cítit dobře.

Podle informací zpravodajského webu Fakt.pl se neporadila se svým lékařem, ale s jiným gynekologem. Ten ji poslal do nemocnice, kam dorazila na druhý den. „Při příjmu do nemocnice byly u plodu diagnostikovány vrozené vady,“ uvedla zástupkyně rodiny advokátka Jolanta Budzowská s tím, že zároveň Izabele v 22. týdnu praskla plodová voda. Nicméně s vyjmutím plodu prý lékaři čekali, dokud mu nepřestane tlouci srdce.

Lékaři neukončili těhotenství

Izabela se už domů nevrátila. V nemocnici zemřela, zřejmě na septický šok. Budzowská uvádí, že existovaly důvody k ukončení těhotenství, ale lékaři to neudělali. Krajská prokuratura v Katovicích podle výše zmíněného webu uvedla, že pacientku lékaři léčili antibiotiky. Měla prý horečku a zánět.

Video  Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání