Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf Asociace lanových drah Juračka: Za nehodou na Ještědu může být sabotáž!

Autor: VaB - 
2. listopadu 2021
15:01

Příčina tragické nehody lanovky pod Ještědem se stále vyšetřuje. Zřejmě na ní má podíl prasklé tažné lano. Předseda Asociace lanových drah Jakub Juračka nevyloučil, že by za neštěstím mohla stát dokonce sabotáž.  

Tragická nehoda lanovky pod Ještědem si vyžádala jeden lidský život. Po pádu z třiceti metrů zemřel průvodčí. Šance na přežití měl prakticky nulové, z jeho kabiny zůstal už jen kus šrotu. Stačilo málo a následky mohly být ještě horší. O kus dál se naštěstí zasekla kabina se 14 lidmi.

Případ vyšetřují policisté společně s inspektory Drážní inspekce pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti se sazbou od dvou do osmi let. „Máme přizvané znalce z oborů, kteří nám vlastní expertizou mohou dopomoci k objasnění celého případu," řekl policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Policie žádá případné svědky pádu lanovky o spolupráci. Ozvat se můžete na lince 158. 

Mohlo jít o sabotáž?

Předseda Asociace lanových drah Jakub Juračka pro server Novinky.cz uvedl, že ho neštěstí zarmoutilo. „Jsem z toho nešťastný a smutný. Vyhasl mladý život a samotného by mě zajímalo, co se stalo a proč,“ řekl Právu.

Za možnou příčinu tragédie označil i sabotáž. „Nikdo to nyní nezmiňuje, ale teoreticky tam mohl hrát roli i faktor sabotáže. Společnost je dnes rozdělená a po covidu se vyrojilo hodně šílenců, takže tady se nedá vyloučit nic. Ale všechno jsou to spekulace, a dokud se neuzavře vyšetřování, nemůžeme tvrdit nic,“ řekl předseda Juračka.

Nedlouho po nehodě vyšlo najevo, že by jednou z příčin mohlo být prasklé tažné lano. „Nevíme, jestli se tažné lano roztrhlo, nebo zda kabina spadla a v důsledku toho se to lano přetrhlo. Všechno jsou to jen spekulace. Pokud to nikdo neviděl nebo nenatočil, tak v tuto chvíli nelze říct, co přesně se stalo, a bude si to vyžadovat spoustu expertíz a objasnění potrvá měsíce. Na to nikdo nepřijde za týden,“ dodal Juračka.

Video  Spadla kabina lanovky na Ještěd: Zemřel strojvedoucí, na místě zasahují záchranáři i hasiči  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Frantisek_Koudelka ( 3. listopadu 2021 05:43 )

Muze za to mistni redaktor Buzianek.... Aby mel o cem psat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání