Lanová dráha patří k vyhledávaným turistickým atrakcím, která nabízí nevšední výhled na město a zájemce vyveze k Petřínské rozhledně, bludišti nebo Štefánikově hvězdárně. Je také součástí městské hromadné dopravy a využívají ji například studenti vysokoškolských kolejí na Strahově. Kvůli údržbě je dráha mimo provoz vždy na jaře a na podzim. Naposledy to bylo letos v březnu.

Zástupci vedení města a podniku v lednu představili plán na obnovu lanové dráhy, která by se měla uskutečnit v následujících čtyřech až pěti letech a vyjít podle odhadu na 210 milionů korun. Dráhu lanovky poškozuje ujíždějící svah, který je podle DPP nutné stabilizovat a následně vybudovat nové koleje. Na podobu nových vozů plánuje město vypsat designovou soutěž

Lanová dráha na Petřín se poprvé rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Za svoji existenci měla dvě dlouhé odstávky. V roce 1916 se zastavila kvůli světové válce, provoz byl obnovený v roce 1932. V roce 1965 rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily a lanovka se znovu rozjela v roce 1985. Na přelomu let 2015 a 2016 se pak dočkala výrazné opravy trati. Od zahájení provozu v červnu 1985 do konce roku 2019 přepravila 54,5 milionu cestujících. Nejvíc lidí se svezlo předloni, a to zhruba 2,2 milionu.

Fotogalerie
13 fotografií