Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poslance (†69) zavraždili v kostele: Útočník ho několikrát pobodal!

Aktualizováno -
15. října 2021
19:52
Autor: ČTK - 
15. října 2021
16:08

Zatím neznámý útočník pobodal britského konzervativního poslance Davida Amesse (†69). Útok potvrdila jeho kancelář. Útok se stal v kostele v Leigh-on-Sea na východ od Londýna. Amess bohužel svým zraněním podlehl. Vyšetřování vraždy britského poslance Amesse prozatím vede protiteroristická jednotka, zatím však nedošla k závěru, že se jednalo o teroristický čin.

Policie, která místo uzavřela, už v souvislosti s případem zatkla jednu osobu a uvedla, že po nikom dalším už nepátrá. Jako první o napadení informovala televizní stanice Sky News.

„Byl opakovaně bodnut. Nevím, jak moc je to vážné, ale nevypadá to dobře,“ řekl agentuře Reuters místní zastupitel, který je na místě činu. Web Daily Mail pak uvedl, že Amess svým zraněním podlehl. Zůstalo po něm pět dětí a manželka.

Na místě zasahovala rychlá záchranná služba, oběť útoku se ale nepodařilo zachránit, uvedla policie a dodala, že po nikom dalším už nepátrá a veřejnost nemusí mít obavy. Jako první o napadení informovala televizní stanice Sky News.

K útoku došlo na pravidelném setkání s voliči v okrsku Southend West, který Amess v parlamentu zastupuje od roku 1997. Poslancem je od roku 1983. Podle Sky News dosud neidentifikovaný muž přišel na setkání s veřejností a Amesse napadl.

Z útoku na dlouholetého poslance jsou zděšeni jeho političtí kolegové i další osobnosti. Podporu Amessově rodině vyjádřil bývalý konzervativní premiér David Cameron nebo manželka současného premiéra Carrie Johnsonová.

„Hrozná, tragická zpráva o Davidovi. Byl to obětavý, inteligentní muž a opravdový poslanec, který přišel o život, když sloužil voličům, pro než po celou svou kariéru neúnavně pracoval,“ napsal na twitteru ministr dopravy Grant Shapps.

Amess patřil k dlouholetým a hlasitým odpůrcům setrvání Británie v Evropské unii, účastnil se kampaně za brexit. Násilí vůči zákonodárcům je v Británii velmi ojedinělé. Týden před referendem o setrvání Británie v EU však byla 16. června 2016 v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu zavražděna britská labouristická poslankyně Jo Coxová, odpůrkyně brexitu.

Na jednačtyřicetiletou matku dvou dětí útočník třikrát vystřelil a následně ji mnohokrát pobodal. Pachatel u soudu provolával „Smrt zrádcům, svoboda Británii“. Za vraždu dostal doživotní trest vězení bez možnosti podmínečného propuštění.

„Myslím teď na Davidovu rodinu. Teď jde výhradně o ně. Všechno se mi teď vrací. Bolest, ztráta, ale také kolik lásky nám veřejnost vyjádřila po ztrátě Jo. Doufám, že můžeme učinit to samé pro Davida,“ uvedl manžel zavražděné poslankyně Brendan Cox.

"David (Amess byl v Česku) loni, aby bojoval za obyvatele svého volebního obvodu uvězněného na Pankráci (a po soudu nakonec osvobozen). Jeho odhodlání bylo hluboce působivé," reagoval na twitteru britský velvyslanec v Praze Nick Archer.

Amess vstoupil do Konzervativní strany ve svých 16 letech a byl v ní dodnes, do svých 69 let. Britové na něj vzpomínají jako na laskavého, poctivého a věřícího člověka. Angažoval se na ochranu zvířat, byl známý jako milovník psů. Běl ženatý, s manželkou Julií mají pět dětí.

Každý první a třetí pátek v měsíci pořádal setkání s lidmi, které zastupoval v parlamentu. "Byl srdcem regionální politik a neměl zájem o funkce ve vládě," řekl o něm kolega David Garston.

Amess vždy předem oznamoval, kdy a kde bude a útočníkovi tak značně usnadnil plánování činu. Pondělní útok během setkání s veřejností v Británii opět vyvolal otázku bezpečnosti 650 britských zákonodárců, kteří obvykle nemají ochranku.

Video  Ve večerce u Vinohradské nemocnice došlo k pobodání. (5. září 2021)  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání