Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Americký realitní magnát (78) strávil čtyřicet let na útěku: Za vraždu přítelkyně dostal doživotí

Autor: ČTK - 
15. října 2021
10:19

Amerického realitního magnáta Roberta Dursta odsoudili na doživotí za vraždu blízké přítelkyně, které se dopustil v roce 2000. Kalifornský soudce vynesl rozsudek v pátek krátce po půlnoci středoevropského času. Porota v Los Angeles shledala milionáře vinným z vraždy už v září.

Durst (78), který má chatrné zdraví, podle prokuratury před více než dvěma desetiletími tehdy 55letou Susan Bermanovou střelil zezadu do hlavy v jejím domě v Beverly Hills. K činu ho měly vést obavy, že žena úřadům prozradí, že mu poskytla falešné alibi. Durst strávil posledních čtyřicet let převážně na útěku, a to od doby, co v roce 1982 beze stopy zmizela jeho manželka.

Milionáře zatkli v roce 2015 v předvečer vysílání závěrečné epizody seriálu Nevyjasněné zločiny Roberta Dursta z produkce HBO. Mikrofon z natáčení, který měl na sobě připnutý, tehdy zachytil jeho samomluvu v koupelně. „Co že jsem to sakra udělal? Všechny jsem je zabil, samozřejmě,“ říkal si pro sebe.

Ačkoliv Durst čelil v nynějším procesu jenom obvinění z vraždy Bermanové, prokuratura se domnívá, že zavraždil další dva lidi – svou manželku a souseda v Texasu, který podle prokuratury odhalil Durstovu identitu a který byl nalezen rozsekaný na kusy v roce 2001. Milionář se k zabití souseda přiznal před texaským soudem, ten ho však osvobodil s tím, že Durst jednal v sebeobraně.

Příbuzní Bermanové, kteří promluvili na soudním slyšení, Dursta vyzvali, aby prozradil, kde tělo své ženy ukryl. Rodina zároveň projevila lítost nad tím, že Bermanová podle důkazů předložených před soudem poskytla Durstovi falešné alibi právě v případu zmizení jeho manželky.

„Měl by nám říct, kde tělo (jeho manželky Kathleen McCormackové) je, aby se to pro její rodinu uzavřelo,“ řekl bratranec oběti David Berman.

Durst je vnukem zakladatele realitního impéria Durstů, jejichž prominentní newyorská společnost stojí mimo jiné za několika ikonickými mrakodrapy na Manhattanu. Firmu ale dávno opustil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání