Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bezcitný vandal zničil včelaři na Liberecku úly: Děti sbíraly mrtvé včelky, plakali jsme všichni, popsal Martin

Autor: jel - 
8. října 2021
15:59

Neznámý vandal vnikl tento týden na pozemek Martina P. z Mníšku na Liberecku a zničil dva úly se včelstvy. Minimálně jedno nepřežije. Martin se domnívá, že pachatel musel být sám včelař, protože moc dobře věděl, co dělá. Když vyhazoval mrtvé včelky, bylo mu do pláče. Případem se zabývá policie.

Se svým šokem a smutkem se poškozený včelař svěřil na CNN Prima News. Řekl, že nechápe, proč si někdo vybíjí svůj vztek na nebohých zvířatech, která za nic nemohou. 

Po útoku vandala se Martin s rodinou snažili zachránit, co se dá. Některé úly už znovu sestavili. „Děti mi pomáhaly, sbírali jsme mrtvé včelky, plakali jsme u toho všichni. Doteď to nemůžu pochopit,“ sdělil nešťastně televizi. „To je, jako kdyby vám někdo zabil psa,“ dodal.

Začínající včelař postupně hmyzí společenství s kamarádem rozšiřoval. Útok vandala podle Martina minimálně jedno včelstvo nepřežije, uhynula mu totiž matka. Muž se ale jen tak nevzdává a plánuje ve včelaření pokračovat.

Útočník byl asi včelař

Zarážející podle Martina je, že byl vandal zřejmě také včelař. Moc dobře totiž věděl, co dělá, a úly, které byly prázdné, nechal být. Po ostatních však zjevně dupal vzteky.

Po pachateli pátrá policie. „Pachatel oba úly shodil z podstavců na zem a pak ještě rozšlapal rámečky s plástvemi. Tím včelstvům znehodnotil zimní zásoby, které potřebují pro přežití,“ sdělila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Nyní je celá věc vyšetřována jako porušování domovní svobody, pokud však dojde k úhynu včelstev, bude trestný čin rozšířen o přestupek poškození cizí věci.

Video  Nejstaršími včelaři (95 a 99) jsou ti z Lomné. Recept? Práce, vzduch, voda a včely  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Citronel ( 8. října 2021 18:06 )

Řekl bych, že Čech je takovej odpad společnosti, jinde ve světě jsou třeba násilnický a taky to není nejlepší, ale tolik hnisu a škodolibosti v sobě nemá žádný tvor na světě. Teď mu bude chvíli dobře, rozkopal úly a bude se mu dobře chvíli spát, pak nastoupí asi na hřbitov, aby si udržel hladinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání