Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podvodníci na Liberecku nabízí prášek na koronavirus: Policie udělala kampaň pro seniory

Autor: jel - 
30. ledna 2021
18:18

Na Semilsku a Liberecku se v poslední době vyrojilo velké množství podvodníků, kteří okrádají starší občany. K několika seniorkám se neznámý muž vetřel do domu pod záminkou, že jde zkontrolovat elektrospotřebiče. Jedné odcizil 90 tisíc korun. V jiné oblasti se pro změnu podvodníci vydávají za zaměstance ministerstva a nabízejí prací prášek proti covidu-19. Policisté se proto rozhodli vytvořit informační kampaň zaměřenou na seniory.

„V rámci prevence policisté varovali seniory před podvodnými praktikami pachatelů trestné činnosti, přičemž rozdávali mimo jiné informativní materiály s radami, jak se zachovat v konkrétních nebezpečných situacích a aktuálně vytvořený leták v návaznosti na případy okradených babiček na Semilsku,“ uvedla policejní mluvčí Libereckého kraje Martina Frýdová.

V Lomnici nad Popelkou a Semilech jsou totiž známy minimálně čtyři případy, kdy se neznámý pachatel vydával za elektrikáře a snažil se ze seniorek lstí vylákat peníze. Jedna z nich mu skutečně za revizi spotřebičů chtěla zaplatit, zloděj si všiml, odkud peníze vytáhla a úspory jí ukradl. Šlo téměř o 90 tisíc korun.

V Libereckém kraji nejde ovšem o jediné případy podvodů, které tam policie nyní šetří. „Policisté na Frýdlantském výběžku zaznamenali v těchto dnech poznatek, že se tam mohou pohybovat osoby, které nabízejí tzv. prací prášek proti covidu-19 a vydávají se za zaměstnance Ministerstva zdravotnictví,“ sdělila mluvčí.

Policisté z Lomnice nad Popelkou proto před nákupními centry a poliklinikou oslovovali starší občany a rozdávali letáčky s radami, jak se v podobných situacích zachovat. Na různých místech ve městě vyvěsili také varovné letáky.

Podívejte se také na video o obrovském podvodníkovi, který dokázal prodat i Eiffelovku. Jeho pravé jméno není známé, používal totiž velké množství pseudonymů. Narodil se v Čechách, byl talent na jazyky i na malé a velké podvody, kterými ze svých obětí dokázal vymámit i statisíce.

Matos7 ( 30. ledna 2021 18:37 )

Nebylo by lepší podvodníky rovnou střílet?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání