Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vězněm ve vlastním městě: Tlumočník se schovává před Tálibánem. Bojí se, že si pro něj přijdou

Autor: rc - 
26. srpna 2021
10:39

Dvacet let pomáhal americkým vojákům v Afghánistánu, nyní potřebuje pomoci on. Ismaíl se ocitl vězněm ve vlastním městě a doufá, že se dostane do bezpečí. Během americké vojenské kampaně v Afghánistánu tlumočil Američanům a bojí se, že si pro něj kvůli jeho spolupráci se západní mocností přijdou Tálibánci.

Vězněm ve vlastním domě a městě se stal Ismaíl, jehož příjmení se americká CNN rozhodla kvůli bezpečnosti nezmiňovat. Afghánec stejně jako tisíce ostatních lidí v zemi neví, co přijde každým okamžikem a jaký bude jeho osud. Vládou nad zemí se chopil Tálibán, který byl v minulosti u moci mezi lety 1996-2001 a Ismaíl se bojí, že kvůli své spolupráci s americkými vojáky si pro něj přijdou a zabijí ho.

Strach o život

„Jsem v ohrožení,“ uvedl pro CNN s tím, že s Američany spolupracoval dlouhých dvacet let tedy od chvíle, kdy na území Afghánistánu vstoupila v rámci kampaně proti terorismu americká vojska. Poté, co se radikální skupina zmocnila o víkendu hlavního města Kábul, údajně slibovala, že nebude podnikat žádné odvetné akce proti lidem, kteří spolupracovali se západními vojáky.

„Tálibán jsou lidé, kteří nikdy nedodrží svůj slib,“ domnívá se Ismaíl, který pracoval na letecké základně v Bagramu nejen jako tlumočník, ale také jako řidič a střelec „Pracoval jsem s americkými vojáky, abych vydělal dobré peníze na péči o svou rodinu,“ uvedl otec čtyř dětí. Podle informací deníku The Sun chodí Tálibánci od dveří ke dveřím ve snaze najít ty, kteří pomáhali americkým a britským vojákům. 

Zamítnutá víza

CNN upozorňuje, že ještě předtím, než radikální skupina dobyla hlavní město Afghánistánu, upozorňovali právníci a politici americké úřady, aby učinily kroky k záchraně lidí, jejž pracovali pro americké síly v Afghánistánu, a zároveň varovali, že zbývá vyřídit desetitisíce žádostí o víza. Ismaíl žádal o vízum již v roce 2011 a jeho nadřízený John Spiekhout mu měl napsat hezké doporučení.

„Je velmi inteligentní, poctivý, vzdělaný a jeho jazykové znalosti jsou vynikající. Bez váhání dávám své nejsilnější doporučení ke schválení víza,“ mělo stát v doporučujícím dopise podle výše zmíněné televize. Nicméně jeho žádost byla nakonec zamítnuta. Podle jeho slov se ambasáda nedokázala spojit se Spiekhoutem, aby dopis potvrdil. Nevzdává se naděje, že nové vízum bude schváleno.

VIDEO: Bojovníci Tálibánu na zahradě u paláce

Video  Bojovníci Tálibánu na zahradě u paláce  - Twitter
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání