Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odsouzený Čech Marek prosil, aby ho z Malty nevydali do vlasti. Má smůlu

Soud na Maltě zamítl odvolání českého občana Marka Drgy.
Soud na Maltě zamítl odvolání českého občana Marka Drgy.  (Autor: Profimedia/policie ČR)
Autor: ČTK, rix - 
6. srpna 2021
18:38

Soud na Maltě zamítl odvolání českého občana Marka Drgy proti vydání do vlasti, kde byl odsouzen za daňové úniky. Soud ale připustil možnost, že by si muž pětiletý trest mohl odpykat na Maltě. Informoval o tom dnes web Malta Today. Muž tvrdí, že je nevinen a že k podpisu dokumentů, které pak posloužily k prokázání jeho viny, byl donucen.

Drga, kterému je podle policejní databáze nyní 48 let, byl na Maltě zadržen na základě evropského zatýkacího rozkazu. Ten v lednu 2018 vydaly české úřady. Soud v témže roce rozhodl o jeho vydání, muž se ale odvolal. V roce 2019 ho soud propustil na kauci.

Soud určil, že muž si bude moci odpykat trest na Maltě, jak si o to sám zažádal. Stane se tak, pokud se na tom dohodnou české a maltské úřady. V opačném případě bude vydán do České republiky.

Drga se před vydáním do vlasti bránil tvrzením, že jej v České republice zastrašuje policie v souvislosti s jeho bývalým obchodním partnerem.

V České republice byl Drga odsouzen v případu takzvaných karuselových podvodů. Při nich se předstírá obchodní činnost mezi zeměmi EU, aby mohl být stát okraden tím, že vrátí obchodníkům údajný přeplatek daně z přidané hodnoty (DPH). Drga státu podle dřívějších informací médií způsobil škodu 350.000 eur (8,9 milionu Kč).

Drga popírá, že se podvodů dopustil. Tvrdí, že Českou republiku opustil, protože mu bylo vyhrožováno, a odjel na Maltu. V roce 2013 byl na ostrově Gozo unesen a donucen podepsat usvědčující dokumenty, uvedl dříve u soudu. Tvrdil také, že firmu, která měla posloužit k daňovým únikům, prodal a pod jeho identitou konal někdo jiný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání