Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Seniorka (59) nalétla na lákavou nabídku s kryptoměnou: Mazaný podvodník ji připravil o 400 tisíc!

Žena namísto obchodování s kryptoměnou přišla o 400 tisíc (ilustrační foto).
Žena namísto obchodování s kryptoměnou přišla o 400 tisíc (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: rix - 
29. července 2021
15:50

Namísto obchodování s kryptoměnou přišla o 400 tisíc. Důvěřivou ženu z Olomoucka, která pustila cizího člověka do svého e-bankovnictví, měl připravit o peníze neznámý podvodník. Škoda ovšem mohla být až o 700 tisíc vyšší!

Na inzerát nabízející lehkou možnost výdělku zareagovala starší žena z Litovelska. Záhy se jí měl ozvat muž, jenž se měl vydávat za pracovníka společnosti, která pomáhá drobným investorům s obchodováním s kryptoměnou. Hned jako první měl neznámý muž požadovat po seniorce šest tisíc přímo na jím určený bankovní účet. Důvěřivá žena ještě k tomu muži poskytla kopii občanského průkazu, kartičky k bankovnímu účtu a svoji adresu.

„Poté v jejím notebooku došlo k instalaci softwaru pro vzdálenou správu. Po dokončené instalaci se žena pod legendou ověření solventnosti přihlásila do svého internetového bankovnictví. Pak už jen sledovala, jak muž vytváří a odesílá převodní příkaz na částku téměř 140 000 korun na zahraniční účet,“ uvedla mluvčí policie Petra Vaňharová.

Své peníze už ale žena, i přes podvodníkův slib, neviděla. Když už se zdálo, že svitla naděje a ženě se podařilo s firmou po dvou měsících přijít do kontaktu, opět naletěla.

„Kontaktoval ji muž, který se představil jako zaměstnanec finančního oddělení dané společnosti. Pod záminkou dořešení vzniklé situace po ženě požadoval opětovné přihlášení do bankovnictví. Ta neváhala a přihlášení uskutečnila,“ popsala Vaňharová. Nebohé ženě měl obratem vysát z účtu další peníze. Poté komunikace ze strany firmy opět utichla.

Ale ne na dlouho, důvěřivá seniorka i do třetice domnělého podvodníka poslechla a několikrát se na jeho žádost připojila ke svému internetovému bankovnictví. „Její počínání ukončila až vybitá baterie notebooku. Po jeho nabití a zkontrolování stavu bankovního účtu ji čekalo nemilé překvapení v podobě žádosti o úvěr ve výši přes 700 000 korun,“ vysvětlila policejní mluvčí.

To už žena spěchala i s notebookem do své banky. Zde jí pracovnice zablokovala veškeré přístupy k účtu. „Vytvořila odstoupení od úvěrové smlouvy a současně jí sdělila, že došlo k vytvoření virtuální kreditní karty, díky které byly z účtu odeslány dvě transakce v hodnotě přes 200 000 korun,“ dodala Vaňharová.

Nebohá seniorka vše oznámila policii. Strážci zákona zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchaní přečinu podvodu. Pachateli případně hrozí až pět let za mřížemi nebo peněžitý trest.

Video  Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

padrino ( 29. července 2021 21:05 )

Seniorka (59)?

A ležím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání