Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Střechu textilní továrny Juta v Turnově zachvátil požár: Hasiči povolali lezce!

Autor: ČTK - 
13. července 2021
15:50

V Turnově na Semilsku hoří střecha textilní továrny Juta v Palackého ulici. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu, na místo povolávají výškovou techniku. Zásah bude dlouhodobějšího charakteru, řekl mluvčí hasičů.

Požár byl hasičům ohlášen v úterý kolem 14:00. „K hašení jsou už nasazeny čtyři vodní proudy. Dodávka vody je zajištěna z čerpacího stanoviště na řece Jizeře. Na místo je povolána lezecká skupina,“ uvedl mluvčí hasičů Jan Přerovský.

Hořet začalo u komínové šachty, co ale bylo příčinou, zatím hasiči nevědí. „Požárem je zasažena střešní konstrukce, žádný stroj ani nic dalšího v hale zasaženo nebylo,“ dodal mluvčí.

Likvidaci požáru ztěžuje podle Přerovského plechová střecha. „Musíme ji rozřezávat pomocí kotoučové pily a postupně rozebírat a dávat na stranu, abychom se dostali pod lepenku až ke dřevu a samotným ohniskům. Musí se rozebrat větší část střechy, abychom vyloučili skrytá ohniska,“ popsal postup prací.

Rozebírání střechy zajišťuje lezecká skupina, hasiči se při tom jistí lany. Zároveň se podle mluvčího hasičů z haly vyváží materiál.

Turnovský závod je jedním z 18 závodů Juty v Česku, osm z nich je ve Dvoře Králové nad Labem. Podnik s 2 300 zaměstnanci dodává vedle výrobků pro stavebnictví a zemědělství, netkané textilie, pytle, vaky, geotextilie, motouzy či umělé fotbalové trávníky.

Předloni vykázala Juta při tržbách 7,647 miliardy korun čistý zisk 518 milionů korun. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání