Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Požár vzal Danielovi a jeho rodině vysněný domov: Pomohly desítky lidí, další poslali statisíce

Autor: VaB - 
30. ledna 2021
15:40

Daniel se s ženou Lenkou a dcerou Danielkou nastěhovali do vysněného domku ve Dvoře Králové nad Labem. Jenže nedlouho poté je poskytlo velké neštěstí. Dům shořel. Co nevzal oheň, zničila definitivně voda během hašení. Naštěstí v tom nezůstali sami.

Rodina Daniela se těšila na vysněný dům. Začali ho rekonstruovat, společně s nimi bydlel i dědeček. Radost ale vystřídala hrůza. V noci ze 7. na 8. ledna začalo v domě hořet. 

„Soused slyšel jakoby praskání petard a to praskal eternit, který už byl rozpálený,“ popisuje pro iRozhlas Daniel. Pak už soused viděl jen šlehat plameny ze střechy a upozornil spící rodinu.

Daniel neváhal a začal situaci rychle řešit. „Vlétl jsem za holkama, ať rychle vstávají, aby manželka vzala malou. Potom jsem rychle letěl za dědou, že nám hoří dům, abychom vyběhli ven,“ popsal dramatické chvilky Daniel. Důvodem požáru byl pravděpodobně trám přizděný ke komínu. Tento problém neodhalila ani revize. „Je to tento trám. Kvůli azbestové vložce a ještě uvnitř také další nerezové vložce, která byla měsíc stará, na to máme i revizi, tak se ten trám postupně zahříval a tam vzniklo podle hasičů epicentrum požáru,“ dodal.

Danielům dědeček Antonín říká: „To bylo vlastně takové mé životní krédo, udržet ten barák.“ Dědeček mohl zůstat v domě, jeho část totiž zůstala obyvatelná, Daniel ale musel do pronájmu. 

Obrovská solidarita

S úklidem domu po požáru jim pomohly desítky lidí. „Jsou to mí známí a kamarádi, také mého syna, a především vnuka. Pomohli ale i lidé, kteří dřív rodinu vůbec neznali. Například hasiči, kteří v noci u požáru zasahovali, v dalších dnech pomohli s vyklízením spáleniště i provizorním zakrytím střechy,“ řekl jeden z nich pro hradecký iRozhlas.

Rodina si na rozsáhlou rekonstrukci vzala milionový úvěr. Splácet ho budou ještě osmnáct let. Pojistná částka 2,5 milionu korun na opravy zřejmě stačit nebude. „Chceme dům dát znovu do pořádku, aby tady děda nebyl sám. Abychom ho nemuseli dávat nikam do domova důchodců. Musíme to prostě zvládnout a opravit,“ dodal Daniel.

Desítky lidí pomohly rodině jak materiálně, tak i finančně. Na transparentním účtu je téměř 500 tisíc korun. Sto tisíc korun přispěl i Danielův zaměstnavatel. Kdy začnou opravy, není zatím jasně. Vzhledem k počasí asi nejdřív na jaře. 

Video  Dopravní nehoda s požárem vozidel a rodinného domku.  - HZS Olomouckého kraje
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa