Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rakousko šokovalo znásilnění a vražda mladé Leonie (†13): Zadrželi tři Afghánce (16, 18 a 23)

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, yks - 
1. července 2021
18:44

Rakouská policie intenzivně vyšetřuje případ znásilnění a vraždy třináctileté dívky, který vyvolal v zemi šok a ostré výroky vysokých politiků. Tělo dívky se našlo v sobotu a v pondělí policie zatkla první dva podezřelé - dva mladé žadatele o azyl z Afghánistánu. Ve středu byl zatčen další Afghánec a po čtvrtém se pátrá za pomoci evropského zatykače.

O aktuálním vývoji v případu, který šokoval celou zemi, informovala rakouská tisková agentura APA. Vyšetřovatelé uvedli, že dívka šla dobrovolně do bytu se dvěma mladíky ve věku 16 a 18 let.

V bytě byla podle policie po požití drog znásilněna a v sobotu ráno byla poblíž bytu nalezena udušená. Osmnáctiletý zatčený Afghánec, který žije ve Vídni od roku 2015 a podle policie měl problémy se zákonem už dříve, jakoukoli vinu popírá. Jeho o dva roky mladší známý, který je v Rakousku teprve od letošního dubna, odmítl vypovídat.

Ve středu večer zásahová jednotka zatkla ještě 23letého Afghánce, kterého podezírá, že se na zabití dívky podílel. Úřady vydaly zatykač také na 22letého Afghánce, po němž se nyní pátrá.

Ke kauze se v úterý vyjádřil i kancléř Sebastian Kurz, jenž ostře odsoudil fakt, že podezřelí jsou migranti, kteří v Rakousku hledali ochranu. „Považuji za nepřípustné, že k nám přicházejí hledat ochranu lidé, kteří pak v Rakousku páchají barbarské a kruté zločiny,“ řekl. Také ministr vnitra Karl Nehammer zdůraznil, že žadatelé o azyl musejí dodržovat zákony hostitelské země. „Kdo to nedělá, musí odejít,“ řekl.

Podle zahraničích médií se obětí stala dívka jménem Leonie, kterou maminka Melanie P. identifikovala podle mikiny. Mladíci se údajně na místě svého bydliště chovali hlučně a dívky za nimi chodily často. Četně se tam měly také konzumovat drogy. Policii údajně na incident upozornil soused, který si všiml podezřelého srolovaného koberce. Domníval se, že by v něm někdo mohl odnést tělo zavražděné na místo, kde byla později nalezena.

EUR 25,19 25,31
USD 23,45 23,63
GBP 29,3 29,5
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Další články
Články odjinud
Články odjinud