Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiér čeká, že ho obžalují. „Svědomí mám čisté,“ tvrdí Kurz. Odstoupit nehodlá

Autor: ČTK - 
16. května 2021
20:52

Rakouský kancléř Sebastian Kurz, kterého státní zastupitelství vyšetřuje kvůli podezření z křivé výpovědi, počítá s tím, že bude obžalován. Stejně tak je ale přesvědčen, že jej nakonec soud obvinění zprostí. Řekl to dnes v rozhovoru s bulvárním listem Kronen Zeitung. Zdůraznil, že se ani v případě obžaloby nehodlá vzdát funkce kancléře.

Kurz ve středu oznámil, že spolu s šéfem úřadu vlády Bernhardem Bonellim čelí vyšetřování kvůli údajné křivé výpovědi. Dopustit se jí měl před parlamentní komisí, která se zabývá korupčními aférami v bývalé vládě Kurzových lidovců (ÖVP) a protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Dnes Kurz listu Kronen Zeitung řekl, že počítá s tím, že jej státní zastupitelství obžaluje. Kancléř také řekl, že se radil s několika právníky a univerzitními profesory a žádný z nich si podle něj nedokáže představit, že by jej mohl soud nakonec shledat vinným.

„Můžu jen zopakovat, že mám čisté svědomí. Moje výpovědi před vyšetřovací komisí jsou správné, a proto jsem v celé věci dost v klidu,“ řekl Kurz. Podle agentury DPA lze případné podání obžaloby na Kurze očekávat nejdříve za několik měsíců.

Vyšetřování Kurze zahájilo rakouské státní zastupitelství pro korupci a hospodářskou kriminalitu (WKStA) na podnět opozičních poslanců, kteří jsou členy parlamentní komise zřízené kvůli kauze bývalého předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho. Jeho aféra vedla k pádu první Kurzovy vlády před dvěma roky.

Takzvanou kauzu Ibizagate spustila videonahrávka tajně natočená v roce 2017 ve Stracheho vile na španělském ostrově Ibiza, na níž Strache otevřeně hovoří o svém korupčním jednání. Zmiňuje například nelegální financování strany a údajné příbuzné ruského oligarchy nabízí zajištění státních zakázek výměnou za protislužby. V současnosti je Strache vyšetřován kvůli podezření ze zpronevěry stranických peněz.

Zveřejnění videonahrávky vedlo před dvěma lety k rozpadu koaliční vlády lidovců kancléře Kurze a Svobodných. Kauza výrazně přispěla k propadu Svobodných v předčasných volbách v září 2019. FPÖ v nich získala přes 16 procent, což bylo o bezmála deset procentních bodů méně než v roce 2017. Novou vládu sestavili Kurzovi lidovci se Zelenými.

Pro Kurzovu současnou vládu, která nadále vede průzkumy veřejného mínění, je vyšetřování další ranou poté, co rakouská policie v únoru prohledala byt ministra financí Gernota Blümela, jenž je Kurzovým blízkým spojencem. Blümel čelí obvinění v korupční kauze loterijní společnosti Casinos Austria, která je s aférou Ibiza spojená.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi